Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
Αρχική Πολιτική Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Πέρασε με 159 ναι το νομοσχέδιο

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Πέρασε με 159 ναι το νομοσχέδιο

Νόμο του κράτους αποτελεί πλέον το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια καθώς πέρασε επί της αρχής με 159 «υπέρ», με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του ανεξάρτητου βουλευτή και πρώην Σπαρτιάτη, Χάρη Κατσιβαρδά.

Πέρασε το νομοψήφισμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με 159 υπερ, 129 κατά και 11 παρών.

Μαραθώνια ήταν και η ψηφοφορία λόγω Πλεύσης Ελευθερίας καθώς οι βουλευτές του κόμματος μαζί με την πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου, μελέτησαν εξονυχιστικά για 1 ώρα και 45 λεπτά τα άρθρα πριν ψηφίσουν.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά ψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο, πλην των Σπαρτιατών που δήλωσαν παρών. Ψήφο ωστόσο σε κάποια άρθρα που θεωρούν πως ενισχύουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Παιδείας κλείνοντας είπε πως μετά από δεκαετίες συζήτησης μπαίνει στα βιβλία του νόμου αυτή η ιστορική αλλαγή με την οποία ευθυγραμμίζεται με όλο τον υπόλοιπο πλανήτη, τονίζοντας πως η ευθύνη είναι επάνω μας για την εφαρμογή της.

Νωρίτερα, πρωθυπουργός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μια ριζική τομή στην εκπαίδευση κάνοντας λόγο για μια μεταρρύθμιση ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους στο νομοσχέδιο.

«Αντί για στέκια κουκουλοφόρων, τα πανεπιστήμια πλέον γίνονται στέκια γνωσης. Τρέμετε τη σύγκριση όσοι κάνατε καριέρες στα αμφιθέατρα, έχοντας μάθει να θεωρείτε τις σχολές τσιφλίκια σας», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του πρώτα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας δηκτικά πως ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης σπούδασε σε ένα σπουδαίο μη κρατικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, διαφωνεί με την ίδρυση του παραρτήματός του στην Ελλάδα.

«Ποση υποκρισία πια; Καλά να τα λεει ο Τσίπρας που σπουδασε στο Μετσόβιο, αλλά να τα λέει και ο Κασσελάκης; Αν ερχόταν το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στην Ελλάδα θα έλεγε οχι. Άλλα πίστευε βεβαία, αλλά με το που βούτηξε στον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόστηκε», τόνισε ενώ στάθηκε και στην αναφορά του Σωκράτη Φάμελλου, για την Τσικνοπέμπτη, σχολιάζοντας πως «δεν ειδα τον κύριο Κασσελάκη σε καθεστως πενθους στην Τρίπολη…».

Στη συνέχεια εξαπέλυσε πυρά για το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον «αρνητικό πρωταγωνιστή της σημερινής συζήτησης»», καταγγέλλοντας πως η πολυφωνία του μετατρέπεται σε παλινωδία.

«Πώς θα δικαιολογήσετε την τεθλασμένη γραμμή στους αμήχανους ψηφοφόρους σας; Πρόκειται για ετεροχρονισμένο τακτικισμό και για απόλυτο πολιτικό σουρεαλισμό», ρώτησε Κυρθάκος Μητσοτάκης τον Νίκο Ανδρουλάκη, γνωστοποιώντας στη συνέχεια πως η ΝΔ καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί των άρθρων υπέρ του δημοσίου πανεπιστημίου ώστε τα κόμματα «να μετρηθούμε», όπως ανέφερε.

Από την κριτική του πρωθυπουργού δεν ξέφυγε ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο «μοιάζει με τον.. Μπέντζαμιν Μπάτον», καθώς για εκείνον «ο χρόνος λειτουργεί ανάποδα», δεδομένου ότι στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων και σήμερα καταψηφίζει.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Από την άλλη πλευρά, δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος απάντησε σε όσα είπε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, ρωτώντας τον πρωθυπουργό «Εσείς πού σπουδάσατε; Σε δημόσιο πανεπιστήμιο. Εγώ και οι σύντροφοί μου συμμετέχουμε σε διαδηλώσεις από το ‘81 και πολλές φορές δεχθήκαμε και προπηλακισμό από δυνάμεις της αστυνομίας, αλλά και ως βουλευτή μας χτύπησαν τα ΜΑΤ έξω από την Μαλαματίνα επί διακυβέρνησης σας. Ναι κάνουμε τέτοια “καριέρα”, με τους φοιτητές με τους εργάτες στις κινητοποιήσεις και στην διεκδίκηση δικαιωμάτων. Εσείς που κάνατε καριέρα ακριβώς;».

Παράλληλα καταλόγισε στην κυβέρνηση πως νομοθετεί για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα κάποιων λίγων κολλητών της κυβέρνησης, ποδοπατώντας όνειρα των νέων και το Σύνταγμα. «Τα κάνετε όλα αυτά για να κερδοφορήσουν κάποιοι κολλητοί σας, κάποια fund. Με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση λέει στους νέους που διαδηλώνουν για τη δημόσια παιδεία ότι δεν έχουν δικαίωμα να σπουδάσουν αν δεν έχουν χρήματα. Δεσμεύθηκε μάλιστα, ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα την κατάργηση «αυτού του αντισυνταγματικού νόμου».

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε επίσης στην τραγωδία των Τεμπών κατηγορώντας την κυβέρνηση πως επιχειρεί συγκάλυψη των ευθυνών των κ.κ. Καραμανλή και Τριαντοπούλου, ενώ έκανε αναφορά και στη διαρροή προσωπικών δεδομένων, καλωντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν θα είναι στα ευρωψηφοδέλτια της ΝΔ η Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου και αν θα υπάρξει παραίτηση από το υπουργείο Εσωτερικών.

«Ψευδεπίγραφη» μεταρρύθμιση, λέει ο Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης , μιλώντας για το νομοσχέδιο έκανε λόγο για «ψευδεπίγραφη» και «απομίμηση» μεταρρύθμισης που δεν δίνει απάντηση στα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για διευθετήσεις συμφερόντων, λέγοντας ότι συγκεκριμένα funds έχουν επενδύσει ήδη στην Ελλάδα, στην κατεύθυνση που η κυβέρνηση νομοθετεί σήμερα.

Αναφερόμενος στην στάση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης είπε πως «το γεγονός ότι είμαστε υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ δεν σημαίνει ότι δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση. Και δεν την δίνουμε επειδή εμείς εγγυόμαστε ότι μπορούμε να τα κάνουμε διαφορετικά και σωστά».

«Εμείς έχουμε την ίδια θέση μετά το 2006. Ίδρυση πραγματικών μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, με σεβασμό στο Σύνταγμα και συναινετική αναθεώρηση του α. 16, από την εποχή που ήταν πρόεδρος του κόμματος ο Γ. Παπανδρέου», τόνισε και συμπλήρωσε πως το ΠΑΣΟΚ σέβεται το Σύνταγμα και επιδιώκει να πηγαίνει η χώρα μπροστά με αξιοκρατία και κανόνες.

«Ο νόμος θα καταργηθεί από μία νέα προοδευτική πλειοψηφία»

Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, εξέφρτασε τη βεβαιότητα ότι μια νέα προοδευτική πλειοψηφία θα καταργήσει αυτόν τον νόμο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ που προβλέπει τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

«Η Νέα Αριστερά όχι μόνο θα καταψηφίσει το σημερινό νομοσχέδιο, αλλά δεσμεύεται και ότι δεν θα δεχτούμε στο μέλλον κανένα τετελεσμένο! Και δεσμευόμαστε ότι θα ενεργοποιήσουμε όλα τα θεσμικά και κοινωνικά αντίβαρα για την προστασία του Συντάγματος και την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου», τόνισε από το βήμα της Βουλής.

Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα «από συνταγματικό πατριωτισμό που θα έπρεπε να είχαμε όλοι σε αυτή την αίθουσα σε μέτωπο για να μην προχωρήσει η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας και απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που δεν συνυπέγραψαν για πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση».

«Ακούστηκαν αστεία επιχειρήματα ότι δήθεν έτσι ενισχύεται η κυβέρνηση, αφού δεν πρόκειται να πέσει. Πότε έχει πέσει από πρόταση δυσπιστίας η κυβέρνηση κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Αν είναι έτσι, τότε δεν έχει κανένα νόημα το εργαλείο αυτό που προσφέρει ο κανονισμός της Βουλής. Παραδεχτείτε το και αναλάβετε την ευθύνη σας», είπε και δείχνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Αν το πρόβλημα είναι ότι την κάναμε εμείς την πρόταση και όχι εσείς, την αποσύρουμε. Κάντε την εσείς και θα είμαστε οι πρώτοι που θα σπεύσουμε να υπογράψουμε»

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

G-EW6DDQ6B17