Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
Αρχική Υγεία Ο κορωνοϊός μάς «έκοψε» χρόνια ζωής – Μελέτη

Ο κορωνοϊός μάς «έκοψε» χρόνια ζωής – Μελέτη

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης Lancet αναφέρει ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής, το οποίο είχε συνεχώς αυξανόμενη τάση εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο, μειώθηκε αιφνιδιαστικά κατά τα έτη 2020 και 2021.

Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, όταν είχε φτάσει στην κορύφωσή της.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε σε ποσοστό που αγγίζει το 84% σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές που εξετάστηκαν.

Συνολικά, η μείωση ανήλθε σε περίπου 1,6 έτη κατά μέσο όρο ανά κεφαλή, με αποτέλεσμα περισσότερους από 15 εκατομμύρια θανάτους.

Ο βασικός συγγραφέας της μελέτης, Όστιν Σουμάχερ του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), επισημαίνει τον σημαντικό αντίκτυπο της πανδημίας στους ενήλικες παγκοσμίως, υπογραμμίζοντας ότι οι επιπτώσεις της δεν έχουν προηγούμενο τουλάχιστον από τις τελευταίες δεκαετίες.

Παράλληλα, η μελέτη αναφέρει ότι η παιδική θνησιμότητα συνεχίζει να μειώνεται, με 500.000 λιγότερους θανάτους το 2021 σε σύγκριση με το 2019. Αυτή η πτυχή θεωρείται θετική εξέλιξη από τους ερευνητές, οι οποίοι επισημαίνουν την ανάγκη προσοχής στην πρόληψη μελλοντικών πανδημιών και στη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία παγκοσμίως.

 

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

G-EW6DDQ6B17