Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
Αρχική ΚΟΣΜΟΣ ΗΠΑ: Η αστυνομία εκκένωσε την κατάληψη στο πανεπιστήμιο Κολούμπια

ΗΠΑ: Η αστυνομία εκκένωσε την κατάληψη στο πανεπιστήμιο Κολούμπια

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης επενέβη το βράδυ της Τρίτης (τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια, όπου διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων είχαν κλειστεί στο κτήριο.

Όχημα της αστυνομίας εφοδιασμένο με σκάλα πλησίασε το κατειλημμένο κτίριο και οι αστυνομικοί ανέβηκαν και παραβίασαν παράθυρο για να μπουν στο εσωτερικό.

Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν κατόπιν σε απευθείας μετάδοση πλάνα από τις συλλήψεις αρκετών νεαρών διαδηλωτών.

Καταλήψεις, ακυρώσεις μαθημάτων, ταραχές και συνθήματα συνθέτουν το σκηνικό σε περισσότερα από 30 πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καθώς το φοιτητικό κύμα υποστήριξης της Παλαιστίνης έχει αποσυντονίσει την ακαδημαϊκή διαδικασία ακόμη και σε ακαδημαϊκά ιδρύματα της «Ivy League», με τις παρενέργειες των νεανικών κινητοποιήσεων να εκβάλλουν στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Εν μέσω μιας νέας, εσωτερικής κρίσης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καταδίκασε χθες το «θηριώδες κύμα αντισημιτισμού», το οποίο, όπως είπε, αντιμετωπίζουν πολλοί Εβραίοι Αμερικανοί, μιλώντας στα πλαίσια του Μήνα της Εβραϊκής Κληρονομιάς κι ενώ περισσότερα από 1.100 άτομα έχουν συλληφθεί σε 30 αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Η εικόνα ενός διαδηλωτή που ανέμιζε την παλαιστινιακή σημαία στην οροφή του εβληματικού κτιρίου Hamilton Hall του Πανεπιστημίου Κολούμπια είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί σε ένα από τα ιστορικότερα και πλέον δημοφιλή ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ, το οποίο επιστρατεύει τώρα και το μέτρο των αποβολών, για να επαναφέρει την ακαδημαϊκή τάξη, έχοντας καταστεί επίκεντρο των αντιδράσεων.

Διαπιστώνοντας κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, «συνεχίζουμε με τις συνέπειες που περιγράψαμε χθες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Μπεν Τσανγκ, «φωτογραφίζοντας» πλέον τις αποβολές φοιτητών από το ίδρυμα, παρότι οι διαμαρτυρίες εξακολουθούν για δεύτερη εβδομάδα, απειλώντας την ολοκλήρωση του εαρινού εξαμήνου.

Στον αέρα, άλλωστε, βρίσκονται οι τελετές αποφοίτησης στα υπό αναβρασμό ακαδημαϊκά ιδρύματα και παρά την αύξηση του αριθμού των συλλήψεων. Για τους διαδηλωτές, βασικό ζητούμενο αποτελεί η αποσύνδεση των πανεπιστημίων με εταιρίες που συνδέονται με το Ισραήλ, με το ντόμινο των κινητοποιήσεων να έχει αγγίξει τουλάχιστον 30 ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ.

“Εξωτερικοί παράγοντες προκαλούν προβλήματα δημόσιας ασφάλειας”

Πάντως, εκατοντάδες αστυνομικοί από την Ομάδα Στρατηγικής Αντίδρασης του Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Υόρκης έφτασαν χθες έξω από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, παραμένοντας σε ετοιμότητα, τη στιγμή που οι Αρχές υποστηρίζουν πως τουλάχιστον οι μισοί από τους διαδηλωτές που βρίσκονται μέσα στην πανεπιστημιούπολη δεν συνδέονται με ακαδημαϊκό ίδρυμα.

Από πλευράς του, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς προειδοποίησε ότι «εξωτερικοί παράγοντες» προκαλούν προβλήματα δημόσιας ασφάλειας στις διαδηλώσεις γύρω από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και προέτρεψε τους διαδηλωτές να «φύγουν από την περιοχή τώρα». «Δεν είναι εδώ για να προωθήσουν την ειρήνη ή την ενότητα ή να επιτρέψουν την ειρηνική εμφάνιση της φωνής κάποιου, αλλά είναι εδώ για να δημιουργήσουν διχόνοια και διχασμό», υποστήριξε ο Άνταμς, σύμφωνα με το CNN, καταλήγοντας πως η πόλη δεν μπορεί να περιμένει μέχρι να γίνει πιο σοβαρή η κατάσταση, «πρέπει να τελειώσει τώρα».

 

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

G-EW6DDQ6B17