Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕλεύθερο ΒήμαΠΡΟΤΑΣΗ-ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ

LAS.SP.ART.SMALLΣτο Δημοτικό Συμβούλιο, την Πέμπτη, 2 Απριλίου, η Λαϊκή Συσπείρωση Σπάτων- Αρτέμιδος κατέθεσε την εξής θέση για την πρόταση που κατατέθηκε από τη Δημοτική Αρχή για συνεργασία του Δήμου με το Πολυτεχνείο σε θέματα Περιβάλλοντος με προτεραιότητα στη διαχείριση των λυμάτων και τη σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου με τη Ψυτάλλεια:

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα που κατοικούν στην περιοχή βιώνουν εδώ και δεκαετίες μια αφόρητη κατάσταση εξαιτίας των ελλείψεων σε υποδομές αποχέτευσης και επεξεργασίας των λυμάτων: επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος, ανεξέλεγκτη απόρριψη λυμάτων σε ρέματα ακόμα και σε υδροβιότοπους, ρύπανση των υπόγειων νερών και των ακτών.

Η όξυνση του προβλήματος δεν οφείλεται στην ανικανότητα κάποιας κυβέρνησης. Οι αιτίες του προβλήματος είναι συγκεκριμένες:

Ο σχεδιασμός των δημόσιων έργων υποδομής, οι προτεραιότητες και ο τρόπος χρηματοδότησής τους δεν γίνονται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες σε αποχέτευση, αντιπλημμυρικά, εφαρμογή σχεδίου πόλης, σχολικά κτίρια, κέντρα υγείας, κλπ, αλλά με κριτήριο την εξασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους για το μεγάλο κεφάλαιο.

Η διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων που ποτέ δεν εφάρμοσαν και δεν εφαρμόζουν μια πολιτική οργανωμένης λαϊκής στέγης, με παροχή φθηνής, ασφαλούς και σύγχρονης κατοικίας, όπου θα προηγείται η σχεδιασμένη πολεοδόμηση στις καθορισμένες οικιστικές ζώνες και η κατασκευή υποδομών (ύδρευσης, αποχέτευσης, ρυμοτομίας, οδοποιίας, ηλεκτροδότησης) θα ολοκληρώνεται πριν αρχίσει η χρήση των κατοικιών και των υπολοίπων υποδομών. Αντίθετα αυτό που προώθησαν είναι η χρήση της γης ως εμπόρευμα.

ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΖΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ ΜΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ!

Είναι η σκόπιμη απραξία και η καθυστέρηση στην εφαρμογή μέτρων αυστηρής χωροθέτησης των βιομηχανικών ζωνών και, στο πλαίσιο αυτό, ελέγχου των επικίνδυνων βιομηχανικών υγρών και στερεών αποβλήτων.

Οι δημοτικές παρατάξεις, που υπηρετούν την στρατηγική της ΕΕ, η οποία οξύνει τα προβλήματα διαβίωσης στις πόλεις για να μην θιχτούν τα κέρδη των μονοπωλίων, έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί:

Συμβάλλουν ουσιαστικά στον διαχρονικό σχεδιασμό των κυβερνήσεων που υπηρετούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, διότι δεν θίγουν την υποχρέωση του κράτους να χρηματοδοτήσει ολοκληρωμένα την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου, του 3βάθμιου καθαρισμού των λυμάτων και των εγκαταστάσεων αξιοποίησης των υγρών και στερεών προϊόντων του ΚΕΛ.

Προβάλλουν ως «λύση» να διαχειριστεί ο κάθε δήμος τα δικά του λύματα, επιλογή που μεταθέτει τις μεν ευθύνες στους δήμους, το δε κόστος στις λαϊκές οικογένειες, όπως ήδη συμβαίνει σε κάποιες περιοχές με απλησίαστα τέλη σύνδεσης. Επιπλέον, η διασπορά μικρότερων ΚΕΛ ανά Δήμο σε όλη την έκταση της Ανατολικής Αττικής θα συνεπάγονταν πρόσθετες επιπτώσεις: Δέσμευση μεγαλύτερης αθροιστικά έκτασης γης, δυσμενέστερους όρους ασφαλούς λειτουργίας λόγω μικρής κλίμακας, αδυναμία επίτευξης στην πράξη της τριτοβάθμιας επεξεργασίας, απαραίτητης στην Αν. Αττική. Δυσχεραίνεται ακόμα η λειτουργία του απαραίτητου δικτύου αγωγών άρδευσης, λόγω του μεγάλου αριθμού σημείων εισαγωγής στο γενικό δίκτυο άρδευσης, δεδομένου ότι οι αρδεύσιμες εκτάσεις είναι περιορισμένες σε κάθε δήμο. Θα δημιουργήσει επίσης σοβαρά τεχνικά και οικονομικά εμπόδια, καθώς και προβλήματα κοινωνικής αποδοχής, που εμπλέκονται με τους αγωγούς εκβολής στη θάλασσα των επεξεργασμένων λυμάτων, που έτσι κι αλλιώς είναι απαραίτητοι, έστω και για λόγους εφεδρείας, αλλά όχι μόνο.

Η «λύση», να διοχετευθούν λύματα στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας, που προωθείται πέρα από την υπέρβαση βασικών κανόνων σχεδιασμού τέτοιων έργων, είναι πολλαπλά επικίνδυνη γιατί: Συγκεντρώνει όλα τα λύματα σε ένα ΚΕΛ, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανή βλάβη ( π.χ “κίνδυνοι ασφαλείας λόγω μεγάλου μήκους των αντλιοστασίων”) μπορεί να προκαλέσει υπερχειλίσεις λυμάτων στις γύρω περιοχές με σοβαρες επιπτώσεις και για την υγεία των κατοίκων. Μια τυχόν αδυναμία ενός τέτοιου ΚΕΛ να ανταποκριθεί, θα οδηγήσει, ώστε κόπος πολλών χρόνων να καθαρίσει ο Σαρωνικός θα πάει χαμένος. Ήδη σε περιόδους αιχμής και έντονων βροχοπτώσεων το ήδη υπάρχον σύστημα αναγκάστηκε να επιβαρύνει το Σαρωνικό με ανεπεξέργαστα λύματα που επιδεινώνει τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων στους γειτονικούς δήμους που δεν είχαν εξαλειφθεί (δυσοσμία, έντομα κ.ά.). Και το χειρότερο για τα λαϊκά στρώματα της Ανατολικής Αττικής, θα δημιουργήσει αντιπαραθέσεις μεταξύ των κατοίκων των δύο περιοχών, θα διαιωνίσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, καθώς η υλοποίηση της απόφασης διοχέτευσης των λυμάτων στην Ψυτάλλεια θα προσκρούσει σε πολύχρονες διοικητικές και δικαστικές εμπλοκές με αβέβαιο το τελικό αποτελέσματα.

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σπάτων-Αρτέμιδος

για τη Διαχείριση των Λυμάτων

Η ολοκληρωμένη χρηματοδότηση της μελέτης, της κατασκευής και της λειτουργίας του αποχετευτικού δικτύου και των ΚΕΛ, μαζί και των αγωγών εκβολής, η χωροθέτηση τους, καθώς και η κατασκευή και λειτουργία του δικτύου αξιοποίησης των επεξεργασμένων σε υψηλό βαθμό εκροών, είναι υποχρέωση του κράτους. Σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να εξασφαλίζεται:

1. Η ένταξη όλων των κατοικιών της περιοχής σε δίκτυο αποχέτευσης με την απαραίτητη εφαρμογή του κατάλληλου οικιστικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών (εσωτερικά δίκτυα κτλ).

2. Η διαχείριση λυμάτων και υδάτινων πόρων της Αττικής να εκτελείται από κοινού από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Διαχείρισης που θα αξιοποιεί το σύνολο των υδάτινων πόρων αλλά και των υγρών προϊόντων των ΚΕΛ για άρδευση, πυρόσβεση και, υπό προϋποθέσεις, εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, αποφεύγοντας την απώλειά τους στη θάλασσα. Θα διαχειρίζεται με ασφάλεια και θα αξιοποιεί την λυματολάσπη του βιολογικού καθαρισμού, καθώς και το παραγόμενο βιοαέριο. Ταυτόχρονα θα ελέγχει τις εκροές των βιομηχανικών αποβλήτων που πρέπει να καθαρίζονται με ευθύνη και δαπάνη των επιχειρήσεων και να μην αναμειγνύονται με τα αστικά λύματα.

3. Το κάθε ΚΕΛ πρέπει να καλύπτει το μεγαλύτερο κατά το δυνατόν αριθμό οικισμών. Μεταξύ των κριτηρίων χωροθέτησης ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί σε αυτά, που συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της όποιας όχλησης από την λειτουργία του ΚΕΛ, όπως: η απόσταση από οικισμούς, η φυσική απόκρυψη, η επικρατούσα κατεύθυνση των τοπικών ανέμων κ.ά. ενώ ανάλογη μέριμνα πρέπει να δοθεί και για τις περιοχές των βιομηχανικών ζωνών. Σε αυτά τα πλαίσια δεν μπορούν να προχωρήσουν παλιότεροι σχεδιασμοί που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια.

4. Ο αποκλεισμός των επιχειρηματιών από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων είναι απόλυτα επιβεβλημένος. Η επικράτηση της κερδοσκοπικής λογικής μέσα από το απ’ ευθείας ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ ή μέσα από τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ή μέσα από «Συμβάσεις Παραχώρησης» θα επιδεινώσει τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, θα επιβαρύνει οικονομικά τις λαϊκές οικογένειες με τα υπέρογκα μηνιαία τέλη αποχέτευσης-γίνεται λόγος και για τέλη σύνδεσης 1000-2000 ευρώ- και θα απαγορεύσει τον οποιοδήποτε λαϊκό έλεγχο σωστής λειτουργίας.

Σε αυτές τις κατευθύνσεις πρέπει να διεκδικηθούν ουσιαστικές λύσεις και να κινηθούν μελέτες, για την κατασκευή ολοκληρωμένου συστήματος αποχετευτικών δικτύων, μονάδων τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων και εγκαταστάσεων αξιοποίησης των προϊόντων των ΚΕΛ, που θα καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. 

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments