Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνικάΑπολογισμός ημερίδας «Γεωπάρκο Λαυρεωτικής - Όραμα για Εκπαίδευση και Γεωτουρισμό»

Απολογισμός ημερίδας «Γεωπάρκο Λαυρεωτικής – Όραμα για Εκπαίδευση και Γεωτουρισμό»

educationΜε ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και ο Δήμος Λαυρεωτικής με τίτλο «Γεωπάρκο Λαυρεωτικής – Όραμα για Εκπαίδευση και Γεωτουρισμό» την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015 στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Γεώτοποι, γεωδιαδρομές, υποδομή για γεωπάρκα και ένταξή τους στο παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO» του Ε.Π. «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2010-2015, ΑΞΟΝΑΣ

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 (ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ)» συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χαιρετισμούς απέστειλαν η Αν. Υπουργός Τουρισμού κα Ε. Κουντουρά και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Α. Αλεξόπουλος. Παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Γεν. Δ/ντής του ΙΓΜΕ κ. Ν. Νικολάου, ο Δ/ντής Γεωλογίας του ΙΓΜΕ κ. Παναγιώτης Τσόμπος, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αθήνας κ. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς, ο Γενικός Δ/ντής Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Λουκάς Γεωργαλάς, ο Καθηγ. Δημήτρης Καλιαμπάκος εκ μέρους του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, ο κ. Δ. Τσαγκάς, εκπρόσωπος του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, και ο κ. Χρήστος Χρυσομάλλης, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ .Δημήτρης Λουκάς στην ομιλία του τόνισε ότι η περιοχή της Λαυρεωτικής αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικολογικά, πολιτισμικά αποθέματα της Γης και είναι διάσπαρτος από μοναδικής μεταλλευτικής αξίας και σπουδαιότητας φυσικά μνημεία. Διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την υλοποίηση αυτού του οράματος που θα επιφέρει τόνωση των τοπικών κοινωνικο-οικονομικών δραστηριοτήτων ώστε να δημιουργηθούν και να αναπτυχθούν επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον Γεωτουρισμό, τη διάδοση και την προώθηση επισκέψεων και περιηγήσεων, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, υποστηρίζοντας έτσι την τοπική οικονομία. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ίδιος παρέμεινε στο Προεδρείο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημερίδας.
Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους οι ομότιμοι Καθηγητές Ηλίας Μαριολάκος, Αντώνης Φραγκίσκος, Κωνσταντίνα Τσάιμου, Δημοσθένης Μουντράκης, Κώστας Παναγόπουλος, Νίκος Σκαρπέλης και Μαρία Οικονόμου, πολλά διευθυντικά στελέχη του ΥΠΑΠΕΝ, ΕΛΚΕΘΕ, ΚΕΔΕ, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και φορέων, μουσείων της περιοχής, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και του Δασαρχείου Λαυρεωτικής.
Ομιλίες εκφώνησαν ο κ. Νικόλαος Ζούρος (Γεωλόγος, Καθηγ. Τμήματος Γεωγραφίας Παν. Αιγαίου, Δ/ντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου), ο οποίος αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων και στον ρόλο της UNESCO, η Γεωλόγος Ειρήνη Θεοδοσίου που παρουσίασε το έργο «Γεωπάρκο Λαυρεωτικής», η υπεύθυνη του έργου Ευγενία Μωραΐτη, Γεωλόγος/ΙΓΜΕ, αναφέρθηκε στην Γεωλογία της περιοχής και τόνισε ότι η περιοχή της Λαυρεωτικής χερσονήσου, τόσο από γεωλογική όσο και από κοιτασματολογική άποψη, αποτελεί μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιοχές του ελληνικού χώρου, επειδή συνδυάζει χαρακτηριστικά που αποδεικνύουν με μοναδικό τρόπο τη στενή σχέση μεταξύ τεκτονικής, λιθολογίας και μεταλλογενετικών διεργασιών. Το ανάγλυφο της περιοχής επιτρέπει τη μελέτη ποικιλίας λιθολογιών, τεκτονικών δομών και τύπων μεταλλοφορίας. Στη συνέχεια ο Γεωλόγος Σπύρος Σταρίδας παρουσίασε τις θεματικές γεωδιαδρομές του .

Οι Ομ. Καθηγητές Κωνσταντίνα Τσάιμου και Νίκος Σκαρπέλης παρουσίασαν αντιστοίχως το υπαίθριο μουσείο της Αρχαίας Μεταλλείας και τη δυνατότητα τα παλαιά μεταλλεία της Λαυρεωτικής να αποτελέσουν ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης του γεωτουρισμού.
Ο Ομ. Καθηγ. κ. Ηλίας Μαριολάκος αναφέρθηκε στη μεταβολή της Αττικοκυκλαδικής περιοχής κατά την Άνω Παλαιολιθική, τη Μεσολιθική και τη Νεοελληνική εποχή.
Επιπλέον παρουσιάστηκαν τα δύο υφιστάμενα γεωπάρκα της Ελλάδας, αυτό του Ψηλορείτη από τον γεωλόγο Σπύρο Σταρίδα και του Βίκου Αώου από τον γεωλόγο Παναγιώτη Πάσχο.
Ο Δ/ντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Βόλου, Γεωλόγος κ. Μάρκος Βαξεβανόπουλος, παρουσίασε τη συμβολή των γεωτόπων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην ανάπτυξη του Γεωτουρισμού.
Τον Εθνικό Δρυμό Λαυρίου ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους παρουσίασε ο Δασολόγος Γιώργος Μαχαίρας

Προτάσεις για το δομημένο περιβάλλον και την ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή του Γεωπάρκου ανέπτυξε ο Αρχιτέκτων/Πολεοδόμος Φαίδων Παπαθεοδώρου.
Τις εισηγήσεις έκλεισε ο ομ. Καθηγ. Αντώνης Φραγκίσκος παρουσιάζοντας προτάσεις για το σύγχρονο και αρχαίο Λαύριο.
Με το πέρας της Ημερίδας ακολούθησε συζήτηση – προτάσεις για την ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης του Γεωπάρκου και δράσεις/έργα για την αποκατάσταση/διατήρηση και την προσβασιμότητα των γεωτόπων του.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments