Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνικάO Δήμος Κρωπίας στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις εγκαταστάσεις του...

O Δήμος Κρωπίας στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις εγκαταστάσεις του Κ.Ε.Λ Κορωπίου-Παιανίας

Η Δημοτική Αρχή Κρωπίας συνεπής στην πάγια πολιτική της γραμμή για εξάντληση όλων των τρόπων διεκδίκησης δίκαιων αιτημάτων, ενημέρωσης και διαλόγου για μεγάλα έργα που υλοποιούνται και ενεργούς υποβοήθησης της εκάστοτε Κυβέρνησης να υλοποιεί το πρόγραμμά της υποδέχθηκε, τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κρωπίας Δημήτριο Κιούση στο Κ.Ε.Λυμάτων Κορωπίου-Παιανίας.

Ο κ. Κιούσης, ενημέρωσε για τις μεγάλες καθυστερήσεις που είχε το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο-απαίτηση δεκαετιών, από σύνθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, απαιτήθηκαν ακόμα και νομοθετικές ρυθμίσεις για να λυθούν προβλήματα διαδικασιών εκτέλεσης του έργου λόγω έλλειψης εναρμόνισης με τη νεότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και επειδή οι μελέτες είχαν συνταχθεί πολλά έτη πριν. Η νέα μικρή καθυστέρηση στο έργο τώρα, το Καλοκαίρι του 2022, οφείλεται : σε δύο ζημιές που προκλήθηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους ως αποτέλεσμα και δυσμενών καιρικών συνθηκών κατά την πόντιση τμημάτων του υποθαλάσσιου αγωγού καθώς και στην βούληση όλων των μερών για την υλοποίηση του έργου επαναχρησιμοποίησης του νερού για λόγους κυκλικής οικονομίας δλδ το επεξεργασμένο πεντακάθαρο νερό να επαναχρησιμοποιηθεί για άρδευση και εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Τον Δήμαρχο Κρωπίας συνόδευαν οι αντιδήμαρχοι, Θεόδωρος Γ. Γρίβας και Ανδρέας Ντούνης.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Κρωπίας συμμετείχε ως μέλος της αντιπροσωπείας των 13 Δημάρχων Ανατολικής Αττικής και της Περιφέρειας Αττικής με επικεφαλής των Περιφερειάρχη Γεώργιο Πατούλη στη συνάντηση του κυβερνητικού κλιμακίου με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό ( συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης (βουλευτής Αν.Αττικής), ο Αν.Υπουργός Εσωτερικών, Στυλιανός Πέτσας, η Υφ.Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, ο Υφ. Υποδομών Γ. Καραγιάννης και οι κυβερνητικοί βουλευτές της περιφέρειας Ανατολικής Αττικής, Γεωργία Μαρτίνου, Βασίλης Οικονόμου, Γεώργιος Βλάχος) στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Αν.Αττικής στην Παλλήνη.

Ο Δήμαρχος της Βάρης- Βούλας -Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αποφασίστηκε να εκφωνήσει συνοπτικό κείμενο συμφωνίας των 13 Δημάρχων θέτοντας σημαντικά θεσμικά, οικονομικά και άλλα ζητήματα και αναδεικνύοντας τρόπο(σ.σ συντονιστικό όργανο κεντρικής διοίκησης και των ΟΤΑ μέσω ενός masterplan) για μια μόνιμη-σταθερή συνεργασία των επιπέδων Κεντρικής Διοίκησης/Υπουργείων και ΟΤΑ Α΄και Β΄βαθμού για μια ολιστική αντιμετώπιση των αναπτυξιακών προοπτικών και των έργων υποδομής (και όχι μονοσήμαντα κάθε Υπουργείο ξεχωριστά) που απαιτούνται στην Ανατολική Αττική και ως οδηγό για τις άλλες περιφέρειες της χώρας.

Στη διάρκεια της τοποθέτησης του Πρωθυπουργού για όλα τα ζητήματα που τέθηκαν ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης έθεσε καθαρά το μεγάλο ζήτημα των πόρων που πρέπει να αξιοποιηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για τους Ο.Τ.Α με τον Πρωθυπουργό να απαντάει ότι υπάρχει προγραμματισμός και βούληση να κινηθεί η Κυβέρνηση ακόμα πιο στοχευμένα σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Επισυνάπτεται το βασικό συνοπτικό σημείωμα των 13 Δημάρχων της Ανατολικής Αττικής που δόθηκε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Προτείνουμε τη δημιουργία ενός ευέλικτου συντονιστικού οργάνου με αποφασιστικό ρόλο στο οποίο θα μετέχουν οι 3 μεγάλοι εταίροι (Κράτος – Υπουργεία , Περιφέρεια, Δήμοι).Θα θέτουν τις κατευθύνσεις και θα ορίζουν τις προτεραιότητες, όπως:

Προστασία και ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα (αγροτοκτηνοτροφικών επιχειρήσεων, βιολογικών καλλιεργειών)

– Προώθηση εξαγωγών

– Ανάπτυξη περιοχών κατοικίας

– Δημιουργία σύγχρονων τουριστικών εγκαταστάσεων

– Προσέλκυση επιχειρήσεων προστιθέμενης αξίας

Θα προσπαθήσω να αναδείξω σύντομα και επιγραμματικά κάποιες ιδέες, σκέψεις, ανησυχίες των 13 Δημάρχων και Δήμων της Βορειοανατολικής Αττικής.

1.Οικονομικά

  • Δυσκολία πλέον στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των Δήμων (Κόστος ρεύματος, καύσιμων, τέλος ταφής για το οποίο θα μιλήσουμε λίγο παρακάτω)π.χ. 1,1 εκ →Led 620χιλ/12μηνο} 1,1χωρίς Led → 1,40 με LedΝοεμ.21-Απρ. 22 →Led 700 χιλ/6μηνο }
  • Αναθεώρηση προς τα πάνω όλων των έργων 15-25%
  • Αρμοδιότητες με υψηλό κόστος χωρίς πόρους (Ναυαγοσώστες δίνεται 8 εκ → 24 εκ)
  • Οι Δήμοι σήμερα σε επίπεδο Προϋπολογισμών χρησιμοποιούν τις προβλέψεις του τελευταίου τετραμήνου του έτους → χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση

2.Γραφειοκρατία / Καθυστερήσεις

  • Πολυσχιδείς και υπερ-γραφειοκρατικές διαδικασίες
  • «Αντώνης Τρίτσης»

– 2 φορές προσυμβατικός και συμβατικός έλεγχος

– 28 μήνες έγκριση απλών κυκλοφοριακών μελετών από Αποκεντρωμένη

  1. Διαχείριση Απορριμμάτων
  • Άκρως τοπική υπόθεση που καθυστερεί και κοστίζει πλέον πολύ

– Τέλος Ταφής εκσφενδονίζει το κόστος το οποίο θα ματοκυλισθεί αναγκαστικά στον πολίτη και είναι άδικο γιατί επιβάλλεται στο σύνολο των ποσοτήτων που οδηγούνται στην ταφή και όχι σε αυτό που ο Εθνικός ή ο Περιφερειακός Σχεδιασμός προβλέπει ανά έτος για εκτροπή (50% -60%)

– ΧΥΤΥ Γραμματικού απαιτείται επικαιροποίηση της Μελέτης Περιβάλλοντος Επιπτώσεων που είναι του 2003 και δεν αντιμετωπίζει τα θέματα και τις προκλήσεις που θέτει η ισχύουσα σήμερα νομοθεσία.

  1. Υποδομές
  • Αντιπλημμυρικά έργα : έλλειψη και καθυστέρηση ωρίμανσης
  • Κεντρικά και Περιφερειακά οδικά δίκτυα (σχεδιασμός – υλοποίηση)
  • Επεκτάσεις δικτύου φυσικού αερίου ΕΔΑΑ
  • Ολοκλήρωση δικτύου ακαθάρτων και βιολογικών καθαρισμών
  • Συγκοινωνιακή κάλυψη σε όλες τις περιοχές ιδιαίτερα της Βόρειας Αττικής με αξιοποίηση ΚΤΕΛ
  • Λιμάνια – Ακτογραμμές – Παραλίες

– Εκσυγχρονισμός Λιμανιών (Λαύριο – Ραφήνα)

– Να προχωρήσει άμεσα η παραχώρηση της εξομοιούμενης ζώνης με χερσαία όπως επίσης και οι παραλίες από την Κτηματική

– Όπως είχατε δεσμευτεί, να εκπροσωπηθούν στα Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας και Λαυρίου ο Α’ και ο Β’ Βαθμός Αυτοδιοίκησης

– Να δοθεί το αντισταθμιστικό τέλος του 6% των ακαθαρίστων εσόδων των Λιμένων στους Δήμους Λαυρεωτικής και Ραφήνας – Πικερμίου, όπως σήμερα γίνεται αντίστοιχα με τους Λιμένες Πειραιά και Θεσσαλονίκης στους αντίστοιχους Δήμους

– Νομιμοποίηση των αλιευτικών καταφυγίων και λοιπών εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας (δρόμοι κτλ) εντός αιγιαλού από την Κτηματική. Ειδικά στη ΒόρειαΑττική.

– Έγκριση υλοποίησης παρεμβάσεων στην ακτογραμμή η οποία καταρρέει από την θαλάσσια διάβρωση και καθίσταται επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια (τοιχία αντιστήριξης κτλ). Αναγκαζόμαστε να παρανομούμε παρεμβαίνοντας με κίνδυνο να κηρυχτούμε ακόμα και έκπτωτοι.

  • Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και ανάδειξη τους με σχέδιο
  • Υποδομές Υγείας

– Πάγιο αίτημα η δημιουργία του Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής. Έως τότε στελέχωση των Κέντρων Υγείας που δυστυχώς δεν επαρκούν και επέκταση των ωρών λειτουργίας τους έως τις βραδινές ώρες.

Να θυμίσουμε ότι η Βορειοανατολική Αττική, για ανεξήγητους λόγους ενώ έχει τόση ανάγκη, το 2018 εξαιρέθηκε από τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) που με τα 100-120 εκατ. που θα λάμβανε μπορεί μέρος όσων συζητούμε σήμερα να είχε ήδη υλοποιηθεί.

Όλα τα ανωτέρω είναι βασική προϋπόθεση για προσέλκυση επενδύσεων μεγάλης προστιθέμενης αξίας στην περιοχή

Ζητήματα Πολεοδομικού – Χωροταξικού και Ρυμοτομικού Χαρακτήρα

– Επιτάχυνση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για χρήσεις γης

– Παραχώρηση δημόσιας γης στους Δήμους για ήπιες χρήσεις και λειτουργίες αναψυχής και περιπάτου

– Χρηματοδότηση μελετών για επεκτάσεις σχεδίων, ειδικών χωρικών σχεδίων, μελετών εφαρμογής από το Πράσινο Ταμείο συνολικά (σήμερα τα χρηματοδοτεί η Περιφέρεια και ίδιοι πόροι Δήμων)

– Σκοπός Πράσινου Ταμείου. Μόνο το 7% πάει στους Δήμους ενώ το 85% είναι έσοδα που προέρχονται από υπαγωγές πολεοδομικών υπερβάσεων. Στη εισηγητική έκθεση δημιουργίας του Πράσινου Ταμείου αναφέρεται ως σκοπός η αποκατάσταση του πολεοδομικού ισοζυγίου με απαλλοτριώσεις που θα χρηματοδοτούνται από τα έσοδα του Πράσινου Ταμείου.

– Δασικοί χάρτες. Μεγάλες καθυστερήσεις και πάρα πολλά λάθη. Η νέα ανάρτηση στις περισσότερες περιοχές καθυστερεί υπερβολικά.

– Αναδιοργάνωση του Κτηματολογικού γραφείου Κρωπίας και αντικατάσταση των επικεφαλής που επιβραδύνουν όλες τις διαδικασίες ακόμα και στρατηγικών ή άλλων δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών επενδύσεων.

  1. Ανθρωποδυναμικά
  • Έλλειψη προσωπικού λόγω μεγάλης εποχικότητας στους Δήμους της Βορειοανατολικής Αττικής
  • Ζητούμε την δυνατότητα πρόσληψης εκτάκτου προσωπικού Πολιτικής Προστασίας από 4 μήνες να αυξηθεί σε 6 μήνες όσο και η αντιπυρική περίοδος και η επαναπρόσληψη του εκπαιδευμένου προσωπικού να επιτρέπεται στο 8μηνο και όχι στο 12μηνο.
  • Επίσης οι 2μηνες προσλήψεις για ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού να μπορούν να γίνουν τουλάχιστον 4μηνες για να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της περιόδου αιχμής (καλοκαιρινή)

Τέλος και ίσως το σημαντικότερο όσων είπαμε έως σήμερα

  1. Πολιτική Προστασία – Ασφάλεια του Πολίτη
  • Σχετικά με την Ασφάλεια, χρειάζεται πύκνωση των Αστυνομικών σταθμών στην μεγάλη υπαίθρια έκταση που υπάρχει καθώς και στελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων και Τμημάτων Ασφαλείας σύμφωνα με τα σημερινά ισχύοντα οργανογράμματα καθόσον σήμερα, μετά τις αποσπάσεις, υπηρετεί περίπου το 35-45% της οργανικής τους δύναμης. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

 

  • Οι 9 από τους 13 Δήμους της Β.Α. Αττικής έχουν αντιμετωπίσει τα τελευταία 3 χρόνια κάποια ή κάποιες σημαντικές φυσικές καταστροφές. Οι πληγές τους είναι ακόμα ανοιχτές.Ακόμα, η περιοχή στο Μάτι έχει ζητήματα που η πρόσφατη κρίση τιμών επιτείνει π.χ. για την Ανακατασκευή ή και Επισκευή των καμένων σπιτιών η ανά τ.μ. επιχορήγηση τους έως 1000 € για κατασκευή και έως 650€ για επισκευή, δεν επαρκούν και χρίζουν αύξησης καθόσον κανένας δεν μπορεί να προχωρήσει ή να ολοκληρώσει τις εργασίες του. Πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα αυτό.

 

  • Οι περισσότεροι Δήμοι έχουν ακόμη ζημιές στο οδικό δίκτυο, στο φυσικό και οικιστικό, περιβάλλον σε αστικές υποδομές και σε υλικοτεχνικές υποδομές που αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν. Απαιτούνται σημαντικά κονδύλια έτσι ώστε οι πόλεις αλλά και το περιβάλλον γύρω τους να γίνει αυτό που πρέπει να είναι για τους πολίτες που κατοικούν, που επισκέπτονται ή για τις επενδύσεις που φιλοδοξούμε να φιλοξενήσουμε.

 

 

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments