Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕλεύθερο ΒήμαΕΣΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις, πώς θα μοιραστούν 700 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες...

ΕΣΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις, πώς θα μοιραστούν 700 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ως ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) ορίζεται η Τετάρτη 22 Μαρτίου και ώρα 12:00.

Με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη προκηρύχθηκε η Δέσμη Δράσεων «Πράσινη Μετάβαση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, που εντάσσεται στο νέο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης για τη Δέσμη των συγκεκριμένων δράσεων ξεκινάει την Τετάρτη 22 Μαρτίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Η Δέσμη Δράσεων θα χρηματοδοτηθεί με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» 2021- 2027 και συμβάλλει στον ειδικό στόχο «Ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ και δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγικών επενδύσεων».

Το πρόγραμμα αφορά επενδυτικά σχέδια που έχουν στόχο την αξιοποίηση και ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών και την αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων/υπηρεσιών, με πριμοδότηση των ενεργειών «πράσινου» προσανατολισμού και είναι διαρθρωμένο σε δύο Δράσεις:

1. «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ» για επιχειρηματικά σχέδια προϋπολογισμού από 30.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ. Η συνολική Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 400.000.000 ευρώ και κατανέμεται ως εξής: Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος) 312.000.000 ευρώ και Περιφέρειες σε Μετάβαση (Αττική και Νότιο Αιγαίο) 88.000.000 ευρώ.

2. «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» για επιχειρηματικά σχέδια προϋπολογισμού από 200.00 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ. Η συνολική Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 300.000.000 ευρώ και κατανέμεται ως εξής: Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος) 234.000.000 και Περιφέρειες σε Μετάβαση (Αττική και Νότιο Αιγαίο) 66.000.000.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα είναι άμεση (FiFo) και το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται έως 50% του προϋπολογισμού της αίτησης χρηματοδότησης.

Δικαιούχοι στο πλαίσιο των δύο Δράσεων είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που νομίμως λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στη χώρα, σε επιλέξιμους για τη Δράση ΚΑΔ και πληρούν τα αναφερόμενα στην Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης.

Ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης. Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες, από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.

Ως ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) ορίζεται η Τετάρτη 22 Μαρτίου και ώρα 12:00.

H υποβολή αίτησης χρηματοδότησης επιτρέπεται είτε μόνο στη Δράση «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» είτε μόνο στη Δράση «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ». Δικαιούχοι που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης στη Δράση «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ» ή ήδη έχει εγκριθεί η αίτησή τους σε αυτή, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης στην παρούσα δράση. Οι δικαιούχοι αποκτούν δικαίωμα υποβολής αίτησης χρηματοδότησης στην παρούσα μόνο στην περίπτωση που η αίτησή τους στην έτερη δράση απορριφθεί.

Κατανομή προϋπολογισμού ανά κατηγορία Περιφερειών:

88.000.000€ για τις Περιφέρειες σε Μετάβαση: Αττική και Νότιο Αιγαίο
312.000.000€ για τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες: Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος

Δικαιούχοι είναι οι υφιστάμενες μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα πρέπει πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης:

Να έχουν τουλάχιστον μία πλήρη κλεισμένη διαχειριστική χρήση,
Να δραστηριοποιούνται ουσιωδώς (Κύριος Κωδικός Δραστηριότητας ή Κωδικός Δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα) σε έναν επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας
Να διαθέτουν τον/τους επιλέξιμους ΚΑΔ επένδυσης του Παραρτήματος III
Να έχουν δύο τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
Επιλέξιμες Δαπάνες

Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος
Μηχανήματα – Εξοπλισμός (Συμβατικές Δαπάνες)
Εξοπλισμός (GREEN)
Πιστοποίηση Προϊόντων – Υπηρεσιών – Διαδικασιών
Υπηρεσίες Σχεδιασμού Συσκευασίας – Ετικέτας – Branding
Δαπάνες Προβολής και Εξωστρέφειας
Συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις
Τεχνικές Μελέτες & Συμβουλευτικές Υπηρεσίες
Μεταφορικά Μέσα (GREEN) – Υποχρεωτικά ηλεκτρικά οχήματα
Μισθολογικό κόστος νέων εργαζομένων – (νέο προσωπικό από 1 έως 3 ΕΜΕ )
Έμμεσες δαπάνες

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments