Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚυρ. Μητσοτάκης: Αυτές είναι οι σαρωτικές αλλαγές με την είσοδο του νέου...

Κυρ. Μητσοτάκης: Αυτές είναι οι σαρωτικές αλλαγές με την είσοδο του νέου έτους

Eίσοδο στο νέο έτος με εκπλήξεις αποφάσισε να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά την επιστροφή του στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την πρωτοχρονιάτικη ανάπαυλα αποφάσισε να ενεργοποιήσει την επιλογή του στοχευμένο ανασχηματισμού που είχε ως εισήγηση στο τραπέζι του εδώ και καιρό με την ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών να πραγματοποιείται σήμερα στις 18:00. Φαίνεται ότι και πάλι ο πρωθυπουργός πήρε αποφάσεις…στο βουνό, όπως το θέλει ο αστικός πολιτικός μύθος. «Βουνό είναι και ο Λυκαβηττός», έλεγε χιουμοριστικά σε συνομιλητές του πριν από λίγες μέρες, με φόντο τις πληροφορίες που τον ήθελαν να κάνει διάφορες σκέψεις στην ανάπαυλα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Σκέψεις που μετουσιώθηκαν σε πράξεις λίγες μέρες μετά, όπως είχε κάνει και το 2021, όταν έκανε ανασχηματισμό στις 4 Ιανουαρίου.

Στην πραγματικότητα, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να διορθώσει τα κακώς κείμενα στο πεδίο της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, άλλωστε, σε όλες τις ποιοτικές έρευνες που έτρεχε το Μέγαρο Μαξίμου, το πρόβλημα της ασφάλειας αναδεικνυόταν σε μείζον, ιδίως μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, «ισοβαθμώντας» με την ακρίβεια. Μια σειρά επιχειρησιακών αστοχιών της ΕΛ.ΑΣ. βάρυναν το κλίμα, με αποτέλεσμα οι αλλαγές να φαντάζουν λίγο έως πολύ προδιαγεγραμμένες εδώ και καιρό. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Οικονόμου είχε αναλάβει μόλις το καλοκαίρι, στο τέλος Ιουλίου, αντικαθιστώντας τον Νότη Μηταράκη έναν μήνα μετά τον διορισμό του.

Η επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το κορυφαίο πόστο στο κτίριο της Κατεχάκη αντί του Γιάννη Οικονόμου δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Ανώτερη κυβερνητική πηγή έλεγε στο protothema.gr ότι εκ των πραγμάτων χρειαζόταν ένα πρόσωπο με περισσότερο επιχειρησιακά χαρακτηριστικά, με δεδομένη και την αναβάθμιση των επιχειρησιακών προκλήσεων για την ΕΛ.ΑΣ. Αντί του πιο «πολιτικού» Γιάννη Οικονόμου, λοιπόν, προκρίθηκε η επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε μια θέση που γνωρίζει καλά, μιας και θα υπηρετήσει για πέμπτη φορά ως υπουργός σε αυτό το πόστο. Μάλιστα σε αυτή τη θέση είχε τοποθετηθεί και στην πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και έμεινε για δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι σαρωτικές αλλαγές στην πολιτική ηγεσία με την αντικατάσταση και του υφυπουργού Κώστα Κατσαφάδου από τον βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλο, αποτελούν προαναγγελία και των αλλαγών που έρχονται στην ηγεσία του σώματος στις κρίσεις των επόμενων εβδομάδων, με τη θέση του αρχηγού Λάζαρου Μαυρόπουλου να είναι επίσης επισφαλής.

Ο καλός στρατιώτης Άδωνις

Η αποχώρηση Χρυσοχοΐδη από το υπουργείο Υγείας, πάντως, φέρνει στην Αριστοτέλους έναν παλιό γνώριμο, ήτοι τον μέχρι πρότινος υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη. Ο «καλός στρατιώτης Άδωνις» ενημερώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, προ διημέρου για τις προθέσεις του πρωθυπουργού, όπως και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Ο κ. Γεωργιάδης μετακινείται σε ένα επίσης μεταρρυθμιστικό πόστο που γνωρίζει καλά, με δεδομένη τη θητεία του εκεί την περίοδο 2013-2014 και καλείται να υλοποιήσει μια σειρά αλλαγών, όπως ο νέος νοσοκομειακός χάρτης και οι παρεμβάσεις στο ΕΚΑΒ. Βεβαίως και ο κ. Χρυσοχοϊδης είχε τρέξει μια σειρά ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο, το οποίο είχε πάψει να αποτελεί τη «μαύρη τρύπα» της κυβέρνησης, ενώ επίκειται και η επιλογή των νέων διοικήσεων των νοσοκομείων με βάση τον νέο νόμο του υπουργείου Εσωτερικών.

Για τη θητεία του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Εργασίας, πάντως, υπήρχε καλή άποψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ μόλις είχε ξεκινήσει να «τρέχει» την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία. Η καραμπόλα, όμως, τον έφερε σε ένα γνώριμο γι’ αυτόν πόστο, όπου θα βρει την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και θα έχει στενή συνεργασία για τα νοσοκομεία με τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η αναβάθμιση της Δόμνας

Ευνοημένη από τις προαναφερθείσες καραμπόλες είναι και η Δόμνα Μιχαηλίδου που μετακινείται στο υπουργείο Εργασίας αντί του Άδωνι Γεωργιάδη και γίνεται έτσι η πεμπτη γυναίκα υπουργός της κυβέρνησης μαζί με τη Σοφία Ζαχαράκη, τη Νίκη Κεραμέως, την Όλγα Κεφαλογιάννη και τη Λίνα Μενδώνη.

Η κ. Μιχαηλίδου είχε ακουστεί έντονα και μετά τις εκλογές για υπουργοποίηση, με δεδομένο ότι είχε να επιδείξει έργο ως υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας. Εντούτοις το σενάριο αυτό δεν προκρίθηκε και η ίδια βρέθηκε ως υφυπουργός Παιδείας στο Μαρούσι, υπό τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Υπό αυτή την έννοια, η κ. Μιχαηλίδου που ενημερώθηκε χθες για την αλλαγή πόστου λογίζεται ως αναβαθμισμένη και θα παραλάβει σήμερα από τον Άδωνι Γεωργιάδη τα νέα της καθήκοντα. Στο υπουργείο Εργασίας θα βρει τους υφυπουργούς Βασίλη Σπανάκη και Πάνο Τσακλόγλου, ενώ στενή συνεργασία θα έχει και με την έμπειρη γενική γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη και τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκο Μηλαπίδη.

Στη θέση της κυρίας Μιχαηλίδου στο υπουργείο Παιδείας μετακινείται η χαμηλών τόνων βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Ιωάννα Λυτρίβη. Πρόσωπο από τη διεύρυνση της ΝΔ, η κυρία Λυτρίβη είχε θητεύσει ως επικεφαλής του ΕΟΠΠΕΠ στο υπουργείο Παιδείας την περασμένη τετραετία και βρέθηκε στην τέταρτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ. Ακούστηκε για υφυπουργός και το καλοκαίρι, αλλά το σενάριο δεν ευοδώθηκε, ενώ δέχθηκε το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού χθες στις 17:00, μια ώρα πριν την επίσημη ανακοίνωση. Θα αναλάβει την επαγγελματική εκπαίδευση, ενώ η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα επιστρέψουν ως αρμοδιότητα στην έτερη υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μάκρη.

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments