Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΤο Ισραήλ λέει πως κατέλαβε τον έλεγχο ζώνης στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου

Το Ισραήλ λέει πως κατέλαβε τον έλεγχο ζώνης στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου

Αψηφώντας τις επικρίσεις σε διεθνές επίπεδο, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν σήμερα την επίθεσή τους στη Ράφα, αφού ανακοίνωσαν χθες πως κατέλαβαν τον έλεγχο ουδέτερης ζώνης στρατηγικής σημασίας κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, όχι μακριά από την πόλη που έχει μετατραπεί πλέον στο νέο επίκεντρο του πολέμου με τη Χαμάς που προσεχώς θα συμπληρώσει οκτώ μήνες.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος κατήγγειλε τον θάνατο δυο εργαζομένων της σε «απευθείας πλήγμα» του ισραηλινού στρατού εναντίον ασθενοφόρου της στον δυτικό τομέα της Ράφας.

Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δυνάμεις σε διάφορες πόλεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έπειτα από «επίθεση» που διαπράχθηκε «με αυτοκίνητο» χθες βράδυ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δυο Ισραηλινούς στη Νάμπλους.

Αρχικά ο στρατός ανέφερε απλά πως επρόκειτο για «δυο ισραηλινούς πολίτες», προτού διευκρινίσει αργότερα πως τα θύματα ήταν εικοσάρηδες στρατιώτες της ταξιαρχίας Κφιρ.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, στη Δυτική Όχθη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 519 Παλαιστίνιοι αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και επιθέσεις εποίκων. Ενώ στην ισραηλινή πλευρά έχουν σκοτωθεί 14 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των δυο στρατιωτών, την ίδια περίοδο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις.

Στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο περί εντοπισμού περίπου «είκοσι υπόγειων σηράγγων» σε παραμεθόρια περιοχή, που κατ’ αυτόν χρησιμοποιούσαν για λαθρεμπόριο ένοπλες οργανώσεις στον παλαιστινιακό θύλακο.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση διέψευσε την ύπαρξη σηράγγων κάτω από τα σύνορα: το Κάιρο τόνισε πως με αυτόν τον ισχυρισμό το Ισραήλ προσπαθεί να δικαιολογήσει την επίθεσή του στη Ράφα.

Παρά τη διεθνή αγανάκτηση και κατακραυγή έπειτα από τον φονικό βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις χερσαίες επιχειρήσεις που εξαπέλυσε την 7η Μαΐου προκειμένου να εξαλείψει τα τελευταία, κατ’ αυτόν, τάγματα του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Χθες μαίνονταν οδομαχίες και βομβαρδισμοί στην πόλη, την επομένη της εισβολής αρμάτων μάχης στο κέντρο της πόλης.

Στη Χαν Γιούνις, ανασύρθηκαν τρία πτώματα από σπίτι που βομβαρδίστηκε, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία.

«Έχασα (…) τον γιο μου Χαϊντάρ, οκτώ ετών, και τη Μέκκα, πέντε ετών, τη μοναδική μου κόρη», είπε συγκρατώντας με δυσκολία τους λυγμούς του ο Ράμι Αμπού Τζάζαρ, αφού αποχαιρέτισε τα παιδιά του, τυλιγμένα σε λευκά σάβανα.

Μέσα σε χονδρικά τρεις εβδομάδες, σχεδόν ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ, έφυγαν από τη Ράφα. Στην πλειονότητά τους, επρόκειτο για εκτοπισμένους, αρκετούς πολλές φορές, που είχαν βρει καταφύγιο εκεί και πλέον αναγκάστηκαν να κάνουν νέα έξοδο.

«Σωλήνας οξυγόνου»

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως «τις τελευταίες ημέρες» κατέλαβε τον πλήρη έλεγχο του λεγόμενου διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, ουδέτερης ζώνης μήκους 14 χιλιομέτρων, πάνω στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στη Ράφα.

«Ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας χρησιμοποιείτο σαν σωλήνας οξυγόνου από τη Χαμάς, για να διακινούνται τακτικά όπλα προς τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, βρέθηκε «περίπλοκη τρομοκρατική υπόγεια υποδομή στην ανατολική Ράφα μήκους ενάμισι χιλιομέτρου περίπου 100 μέτρα από το σημείο διέλευσης» που συνδέει την Αίγυπτο και τη Λωρίδα της Γάζας.

Το σημείο συνοριακής διέλευσης αυτό, με κρίσιμη σημασία για τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, παραμένει κλειστό αφότου το κατέλαβε ο ισραηλινός στρατός στις αρχές Μαΐου.

«Ακόμη επτά μήνες»

Για τον ισραηλινό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τσάχι Χανέγκμπι, ο πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί για «επτά μήνες ακόμη» ώστε να επιτευχθεί ο διακηρυγμένος στόχος να καταστραφεί η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, ο στρατιωτικός βραχίονας της οποίας εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου άνευ προηγουμένου έφοδο στο νότιο Ισραήλ.

Κάπου 1.189 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Από τους ακόμη 252 ανθρώπους που απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, 121 θεωρείται πως κρατούνται ακόμη όμηροι εκεί, όμως 37 από αυτούς πιστεύεται πως είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, και στις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις που διεξάγει έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 36.171 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Ο πόλεμος εξανάγκασε να εκτοπιστούν οι περισσότεροι από τους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και προκάλεσε ανθρωπιστική καταστροφή.

Η Αλγερία ανακοίνωσε προχθές Τρίτη πως εισηγείται σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί «άμεση» κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Ράφα.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «υπογράμμισε την αποφασιστικότητα» του Παρισιού να «συνεργαστεί με τη Γαλλία και τους εταίρους του» στο ΣΑ προκειμένου το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ να «εκφραστεί σθεναρά για τη Ράφα».

Το αλγερινό σχέδιο απόφασης διανεμήθηκε κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που συγκλήθηκε μετά τον βομβαρδισμό σε καταυλισμό προσφύγων στη Ράφα ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

 

Αμερικανικές βόμβες

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times και του τηλεοπτικού δικτύου CNN, βασισμένα εν μέρει σε αναλύσεις εικόνων συντριμμιών των πυρομαχικών, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν στον βομβαρδισμό στη Ράφα αμερικανικές κατευθυνόμενες βόμβες GBU-39, που κατασκευάζονται από τον όμιλο Boeing και φέρουν γόμωση εκρηκτικών βάρους περίπου 17 κιλών.

«Οι Ισραηλινοί είπαν πως χρησιμοποίησαν (στη Ράφα) βόμβες 37 λιβρών (περίπου 17 κιλών)», κι αν μια βόμβα έχει βάρος «37 λίβρες» δεν είναι «μεγάλη», σχολίασε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον αναμένει τα αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας που διενεργείται από τον ισραηλινό στρατό για τον βομβαρδισμό.

Ο κυριότερος υποστηρικτής του Ισραήλ από πολιτική και στρατιωτική σκοπιά σε διεθνές επίπεδο, οι ΗΠΑ, διαβεβαίωσαν πως «δεν κάνουν τα στραβά μάτια» για τα θύματα μεταξύ των αμάχων στη Ράφα, όμως παρ’ όλ’ αυτά διαβεβαιώνουν πως οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έχουν εξαπολύσει «μείζονα» χερσαία επίθεση στην πόλη, που θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση τη σχεδόν άνευ όρων αμερικανική στήριξη.

Για τον αμερικανικό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, το Ισραήλ απαιτείται να καταρτίσει σχέδιο για την επαύριο του πολέμου το συντομότερο δυνατόν: «χωρίς σχέδιο για την επόμενη ημέρα, δεν θα υπάρξει επόμενη ημέρα», προειδοποίησε.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments