Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνικάΕλληνικός Χρυσός: Η μεταλλευτική δραστηριότητα πηγή περιφερειακής ανάπτυξης και ευημερίας

Ελληνικός Χρυσός: Η μεταλλευτική δραστηριότητα πηγή περιφερειακής ανάπτυξης και ευημερίας

Η μεταλλευτική δραστηριότητα ανέκαθεν αποτελούσε σημαντικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη περιφερειών που φιλοξενούν επιχειρήσεις του κλάδου. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση διαδραματίζουν τα μεταλλευτικά τέλη, τα οποία οι εταιρείες οφείλουν να καταβάλλουν στο κράτος, με ένα μέρος τους να κατευθύνεται στους Δήμους εντός των οποίων ασκείται η μεταλλευτική δραστηριότητα.

 

Το 2023, ο Δήμος Αριστοτέλη εισέπραξε 3,5 εκατ. ευρώ από τα μεταλλευτικά τέλη μιας εταιρείας, το οποίο αντιστοιχεί στο 95,6% του συνόλου των μεταλλευτικών τελών που αποδόθηκαν σε Δήμους σε όλη την Ελλάδα. Αυτό το σημαντικό έσοδο για έναν μικρό δήμο της Περιφέρειας χρησιμοποιείται για την ενίσχυση των βασικών υποδομών και για αναπτυξιακά έργα που θα διατηρηθούν και μετά το πέρας της μεταλλευτικής δραστηριότητας, προσφέροντας έτσι μια παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές.

Τι άλλο πετυχαίνει η Ελληνικός Χρυσός

Ωστόσο, η συμβολή της Ελληνικός Χρυσός δεν περιορίζεται μόνο στην καταβολή των μεταλλευτικών τελών. Η εταιρεία συνεργάζεται στενά με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία, προκειμένου να διασφαλίσει την υλοποίηση δράσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις προτεραιότητες της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, την τελευταία δεκαετία η εταιρεία έχει επενδύσει περισσότερα από 28 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές επενδύσεις που αφορούν την εκπαίδευση, το περιβάλλον, την υγεία, τον πολιτισμό κ.ά. Επιπλέον, έχει δεσμευτεί μέσω της Επενδυτικής Συμφωνίας της με το Ελληνικό Δημόσιο για την υλοποίηση εμβληματικών έργων κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης, αξίας 80 εκατ. δολαρίων σε βάθος 25ετίας.

Εξίσου σημαντικό είναι και το αποτύπωμα της Ελληνικός Χρυσός στην απασχόληση. Συνολικά, απασχολεί σήμερα περισσότερους από 1.900 εργαζόμενους, έχοντας σημειώσει από το 2022, 28% αύξηση σε θέσεις εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι 9 στους 10 εργαζόμενους στην εταιρεία προέρχεται από την τοπική κοινωνία, καθώς η εταιρεία δίνει διαχρονικά προτεραιότητα στο ντόπιο δυναμικό, ενώ περίπου το 50% των εργολαβικά απασχολούμενων στην κατασκευή του έργου των Σκουριών έχουν μετεγκατασταθεί μόνιμα στην περιοχή.

Η κατασκευαστική φάση του έργου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει ήδη δημιουργήσει 600 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός που πολύ σύντομα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια όταν στις θέσεις που σχετίζονται με την κατασκευή του έργου, θα προστίθενται σταδιακά αυτές που θα αφορούν στη λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου μεταλλείου. Συνολικά, η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας αναμένεται να δημιουργήσει 3.000 θέσεις εργασίας, προσφέροντας στους κατοίκους της περιοχής ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών σε διάφορες ειδικότητες.

Αύξηση του επιπέδου αμοιβών των εργαζομένων της

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τη δεκαετή οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα και την ύφεση στις αμοιβές, η Ελληνικός Χρυσός αύξησε σταθερά το επίπεδο αμοιβών των εργαζομένων της, που από το 2012 αυξήθηκαν 30% (2,4% ετήσιος ρυθμός αύξησης σε σχέση με την πτώση 3,7% του εθνικού εισοδήματος). Ακόμα, καταβάλλει κάθε χρόνο στο προσωπικό της υψηλότατο μπόνους παραγωγικότητας, που το 2023 ανήλθε σε 5,1 εκατ. ευρώ.  Η ενίσχυση της απασχόλησης και μάλιστα με ανταγωνιστικές αποδοχές, καθώς και τα παρεχόμενα οφέλη από την εταιρεία οδηγούν και σε ανάλογη ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης του πληθυσμού της περιοχής και συνακόλουθα σε τόνωση της τοπικής οικονομίας και στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων. Ενδεικτικό επίσης είναι ότι κατά την τελευταία διετία, οι δαπάνες προμηθειών της Ελληνικός Χρυσός για αγαθά και υπηρεσίες από τοπικούς προμηθευτές ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments