Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΘα χτυπούν «κάρτα» 1,5 εκατ. εργαζόμενοι – Επεκτείνεται το μέτρο

Θα χτυπούν «κάρτα» 1,5 εκατ. εργαζόμενοι – Επεκτείνεται το μέτρο

Από τον Σεπτέμβριο και εφεξής πάνω από 1,5 εκατ. εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, στους μεγαλύτερους κλάδους της εγχώριας οικονομίας, θα υποχρεωθούν να «χτυπούν» κάρτα κατά την είσοδο και έξοδό τους από την εργασία τους.

Ήδη το μέτρο εφαρμόζεται σε περίπου 750.000 εργαζομένους υποχρεωτικά, ενώ τις επόμενες ημέρες με απόφαση του υπουργείου Εργασίας θα επεκταθεί στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, που εκτιμάται ότι απασχολούνται περίπου 700.000 εργαζόμενοι.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως η καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής δραστηριότητας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς με αυτήν πιστοποιείται η τήρηση του ωραρίου και καταγράφονται οι πραγματικές ώρες εργασίας των εργαζομένων, ώστε να αμείβονται γι’ αυτές και να θωρακίζονται τα δικαιώματά τους.

Ήδη η ψηφιακή κάρτα εργασίας εφαρμόζεται σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες φύλαξης και από 1ης Ιουλίου σε βιομηχανία και λιανεμπόριο και αφορά συνολικά 750.000 εργαζομένους.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, η «πιστή εφαρμογή της» αποδεικνύει ότι το μέτρο υπηρετεί τους στόχους του: ωθεί όλους σε πιστή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας η οποία ελέγχεται αυστηρά και στοχεύει στην αντιμετώπιση της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας.

Εντός του Σεπτεμβρίου ξεκινάει η εφαρμογή του μέτρου της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε τουρισμό και εστίαση, που αντιπροσωπεύουν περίπου 700.000 εργαζομένους. Όπως και σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, έτσι και σ’ αυτήν, το μέτρο θα ξεκινήσει «πιλοτικά», χωρίς όμως καθυστέρηση. Κι αυτό γιατί στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι πρέπει να ισχύσει άμεσα, προτού κλείσουν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες για τον χειμώνα, για να καταγραφούν οι δυσκολίες στην εφαρμογή, δεδομένης της ιδιαιτερότητας των κλάδων αυτών.

Έτσι και κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο υπουργείο και δη στη Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων, θα προχωρήσουν σε όποιες βελτιωτικές κινήσεις κριθούν αναγκαίες και εν συνεχεία θα περάσουμε στην πλήρη εφαρμογή της κάρτας. «Θέλουμε να προστατεύσουμε τους εργαζομένους, χωρίς να δημιουργούμε γραφειοκρατικά βαρίδια και αγκυλώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα», έχει επισημάνει η υπουργός.

Τα «παραθυράκια»

Την ίδια στιγμή, ο τρόπος που πολλοί εργοδότες εφαρμόζουν ή δεν εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα, έχει οδηγήσει το μέτρο να βρίσκεται σταθερά στη δεύτερη θέση, με βάση τις παραβάσεις που εντοπίζονται κατά τους ελέγχους που πραγματοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας (ΑΑΕΕ). Τα στοιχεία στο επτάμηνο (Ιανουάριος – Ιούλιος) της τρέχουσας χρονιάς δείχνουν ότι στο σκέλος των εργασιακών σχέσεων, επί συνόλου 7.024 παραβάσεων που εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν, οι 1.129 (ποσοστό 16,07%) αφορούσαν τη χρήση του νέου μοντέλου καταγραφής σε πραγματικό χρόνο του ωραρίου εργασίας.

Μόνο οι παραβάσεις για τους πίνακες προσωπικού (2.007) ήταν περισσότερες την αντίστοιχη περίοδο. Ανάλογη εικόνα διαπιστώθηκε και τον Ιούλιο, μήνας όπου ξεκίνησε η επέκταση της ψηφιακής κάρτας στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία, δύο από τους μεγαλύτερους κλάδους της οικονομίας. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν συνολικά 1.079 παραβάσεις, από τις οποίες οι 194 (ποσοστό 17,97%) προήλθαν στο πεδίο της ψηφιακής κάρτας.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο και τη βιομηχανία, ότι είναι πολλοί οι εργοδότες που βρίσκουν «παραθυράκια» για να μην εφαρμόσουν τον νόμο. Κάποιοι μάλιστα πιέζουν τους μισθωτούς εργαζομένους τους να μετατραπούν σε εικονικούς μετόχους, για να μην υπάρχει υποχρέωση χρήσης της ψηφιακής κάρτας.

Κι αυτό γιατί μια σειρά κανονιστικών διατάξεων του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ότι απαλλάσσεται από την υποχρέωση τήρησης της ψηφιακής κάρτας εργασίας επιχείρηση που απασχολεί πρόσωπα που: «είναι μέτοχοι ή εταίροι κατέχοντες άνω του 0,5% των δικαιωμάτων ψήφου του εργοδότη».

Στην πράξη, αν και οι εργαζόμενοι είχαν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, ενημερώθηκαν από τους εργοδότες ότι θα γίνει αλλαγή καταστατικού της εταιρείας, ώστε να εμφανιστούν ως εταίροι, με ένα ποσοστό της τάξης, για παράδειγμα, του 0,6%. Ο εργοδότης θα πληρώνει την ασφάλισή τους, παρότι θα εμφανίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και ο μισθός τους θα καταβάλλεται ως αμοιβή μετόχου.

Πρόστιμα

Να σημειωθεί ότι όλοι οι εργοδότες στους κλάδους εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας υποχρεούνται να διαθέτουν και να ενεργοποιούν το σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, που απασχολούνται με φυσική παρουσία στον χώρο παροχής εργασίας της επιχείρησης, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων που απασχολούνται στις ανωτέρω επιχειρήσεις μέσω δανεισμού.

Μάλιστα, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο σε περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί αναντιστοιχία της πραγματικής απασχόλησης με τις καταχωρίσεις της ψηφιακής κάρτας.

 

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments