Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2025 ανήλθε στο 3,1%, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Το ποσοστό αυτό επιβεβαιώνει την αρχική εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, που είχε υπολογίσει τον πληθωρισμό στο ίδιο ποσοστό, σημειώνοντας μια μικρή αύξηση σε σχέση με το 3% του Φεβρουαρίου.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα παρουσίασαν αύξηση 1,9%, με το ποσοστό αυτό να είναι ελαφρώς υψηλότερο από την πρώτη εκτίμηση που έκανε λόγο για αύξηση 1,8%.
Αναλυτικά για την ευρωζώνη, ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 2,2%, καταγράφοντας μία μικρή πτώση σε σχέση με το 2,3% του Φεβρουαρίου. Ενδεικτικά, το ποσοστό του πληθωρισμού στην ευρωζώνη είχε καταγραφεί στο 2,4% τον Μάρτιο του 2024.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,5% τον Μάρτιο του 2025, μειωμένος από το 2,7% του Φεβρουαρίου. Η σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους (Μάρτιος 2024) δείχνει μια μικρή μείωση, καθώς το ποσοστό τότε ήταν 2,6%.
Σε επίπεδο κρατών μελών, οι χώρες που κατέγραψαν τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού τον Μάρτιο ήταν η Γαλλία (0,9%), η Δανία (1,4%) και το Λουξεμβούργο (1,5%). Αντίθετα, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ήταν η Ρουμανία (5,1%), η Ουγγαρία (4,8%) και η Πολωνία (4,4%).
Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2025, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 16 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε 10.
Η πιο σημαντική συνεισφορά στον ετήσιο πληθωρισμό στην ευρωζώνη τον Μάρτιο προήλθε από τις υπηρεσίες, οι οποίες πρόσφεραν 1,56 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.). Ακολούθησαν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός με 0,57 π.μ., τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 0,16 π.μ. και η ενέργεια με -0,10 π.μ.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν μια συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού σε αρκετές χώρες, ενώ παράλληλα οι επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών των υπηρεσιών και των τροφίμων συνεχίζουν να επηρεάζουν την οικονομία.