Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑΣυνάντηση Τραμπ – Νετανιάχου με στόχο συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Συνάντηση Τραμπ – Νετανιάχου με στόχο συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Προσπάθειες για συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς μέσα στην εβδομάδα, με έμφαση στην απελευθέρωση ομήρων και την ανταλλαγή κρατουμένων

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αναθερμαίνονται οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ανταλλαγή ομήρων. Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος για μια συμφωνία μέσα στην εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι ο πρώτος γύρος συνομιλιών στη Ντόχα ήταν άκαρπος.

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις, μέσω μεσολαβητών από το Κατάρ και την Αίγυπτο, επικεντρώνονται στην απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται για 640 ημέρες και την ανταλλαγή με Παλαιστίνιους κρατούμενους. Η πρόταση περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός 60 ημερών και παράδοση σορών, όμως η Χαμάς ζητά αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, εγγυήσεις μη επανάληψης των εχθροπραξιών και επέκταση της ανθρωπιστικής πρόσβασης.

Ο Νετανιάχου δήλωσε πως έδωσε «σαφείς οδηγίες» στους διαπραγματευτές να τηρήσουν τις αποδεκτές ισραηλινές θέσεις, ενώ ο Τραμπ δήλωσε πως αναμένει «καλό αριθμό» ομήρων να αφεθούν ελεύθεροι. Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ έκανε λόγο για «σημαντική αποστολή» του Νετανιάχου.

Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει καταστροφική, με 26 Παλαιστινίους να χάνουν τη ζωή τους μόνο χθες, σύμφωνα με την τοπική Πολιτική Προστασία. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο 2023 ξεπερνά τους 57.000, σύμφωνα με τις αρχές της Χαμάς, ενώ το Ισραήλ μετρά 1.219 νεκρούς από την έφοδο της Χαμάς και 49 ομήρους να παραμένουν στον παλαιστινιακό θύλακο.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments