Ενισχύεται ο τουριστικός χαρακτήρας των γειτονιών – Ανησυχία για τις επιπτώσεις στη διαθεσιμότητα κατοικιών
Σημαντική επενδυτική κινητικότητα παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στον τομέα των εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments) στο κέντρο της Αθήνας, με την αγορά να παρουσιάζει έντονη ζήτηση τόσο από εγχώριους όσο και από διεθνείς επενδυτές. Τα καταλύματα αυτά αποτελούν υβριδική μορφή φιλοξενίας, συνδυάζοντας τα χαρακτηριστικά μιας κατοικίας με τις υπηρεσίες ξενοδοχείου, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικά.
Η λειτουργία τους βασίζεται σε τουριστική άδεια και περιορίζεται σε αυτοτελή κτίρια, χωρίς τη συμμετοχή μόνιμων ενοίκων, ενώ προσφέρουν παροχές όπως πρωινό και room service. Καθώς δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, εξακολουθούν να λειτουργούν ανεμπόδιστα, χωρίς την ανάγκη Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Αυτό τους επιτρέπει να δραστηριοποιούνται σε ζώνες όπου ισχύουν αυστηροί περιορισμοί για άλλες μορφές τουριστικής μίσθωσης.
Η αυξανόμενη ζήτηση έχει προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές, κυρίως από το εξωτερικό, οι οποίοι είτε αξιοποιούν προσωπικά τα ακίνητα είτε τα παραχωρούν σε εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης φιλοξενίας. Οι εταιρείες αυτές αναλαμβάνουν τη λειτουργία των διαμερισμάτων με επαγγελματικά πρότυπα, προσφέροντας σταθερή απόδοση και ποιοτικές υπηρεσίες.
Ωστόσο, η δυναμική ανάπτυξη των serviced apartments έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς περιορίζει περαιτέρω την προσφορά κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση, σε μια περίοδο που οι τιμές ενοικίων στην Αθήνα βρίσκονται ήδη σε υψηλά επίπεδα. Η μετατροπή ολόκληρων κτιρίων σε τουριστικά καταλύματα αποκλείει σημαντικό αριθμό ακινήτων από τη μόνιμη κατοικία, δημιουργώντας πίεση στους κατοίκους και επηρεάζοντας τη συνοχή των τοπικών κοινοτήτων.
Η μαζική συγκέντρωση τέτοιων διαμερισμάτων σε γειτονιές του κέντρου ενισχύει το φαινόμενο της τουριστικοποίησης, μεταβάλλοντας τον χαρακτήρα των περιοχών και οδηγώντας σε αλλοίωση της κοινωνικής σύνθεσης. Οι αλλαγές στην εμπορική δραστηριότητα και η διαφοροποίηση της καθημερινότητας είναι ήδη εμφανείς, σύμφωνα με παρατηρήσεις φορέων και κατοίκων.



