Με τη λήξη της 60ήμερης εκεχειρίας, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε σχετικό τελεσίγραφο στη συμφωνία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, ενώ η Τεχεράνη υποστηρίζει πως το μνημόνιο με τις ΗΠΑ δεν προέβλεπε προθεσμία 60 ημερών.
Με τη συμπλήρωση της 60ήμερης περιόδου που προέβλεπε το Μνημόνιο του Ισλαμαμπάντ για τις συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι βασικός στόχος της Ουάσινγκτον παραμένει να μην αποκτήσει ποτέ η Τεχεράνη πυρηνικό όπλο, ενώ το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η συμφωνία δεν περιλάμβανε καμία δεσμευτική προθεσμία.
Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η αποτροπή της απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Από την πλευρά της, η Τεχεράνη απέρριψε τις αναφορές περί «τελεσιγράφου 60 ημερών». Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγκαΐ, δήλωσε ότι το μνημόνιο προέβλεπε μόνο ένα χρονικό διάστημα για διαπραγματεύσεις σχετικά με την άρση των κυρώσεων και το πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο μπορούσε να παραταθεί εφόσον δεν υπήρχε συμφωνία.
Ο Ιρανός αξιωματούχος κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για σοβαρή παραβίαση του μνημονίου λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή του, υποστηρίζοντας ότι αυτό οδήγησε στην αναστολή των συνομιλιών και κατέστησε άνευ σημασίας κάθε συζήτηση για χρονικά όρια.
Παράλληλα, η Τεχεράνη επιβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το Ομάν, ενώ το Κατάρ και το Πακιστάν εξακολουθούν να διαδραματίζουν διαμεσολαβητικό ρόλο στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης. Την ίδια ώρα, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής.




