Με επίσημη δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση, καταθέσεις στεφάνων και μαθητική παρέλαση θα τιμηθεί η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο Ωρωπού.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 ανακοίνωσε ο Δήμος Ωρωπού, προσκαλώντας τους κατοίκους να συμμετάσχουν στον φετινό εορτασμό.
Ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, και το Δημοτικό Συμβούλιο απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση στους πολίτες να τιμήσουν με την παρουσία τους την ιστορική επέτειο, αποδίδοντας φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία της χώρας.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026, με επίκεντρο τη Σκάλα Ωρωπού και τα Νέα Παλάτια, ενώ η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση έχει προγραμματιστεί για τις 12:00 το μεσημέρι, στην παραλιακή οδό Προποντίδος – Γ. Δροσίνη.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στον Δήμο Ωρωπού
Ο εορτασμός θα ξεκινήσει στις 09:00 το πρωί με πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες σε όλους τους ιερούς ναούς του Δήμου Ωρωπού.
Στις 10:00 θα τελεστεί η επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, μαθητών, εκπαιδευτικών, συλλόγων και φορέων.
Στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων, στην Πλατεία Ηρώων στα Νέα Παλάτια.
Θα ακολουθήσει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τη διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Ωρωπού, Σταματίνα Πολίτη.
Κατάθεση στεφάνων και απόδοση τιμών
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και τον πανηγυρικό της ημέρας θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στεφάνια θα καταθέσουν ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Αττικής, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο διοικητής του Λιμενικού Σώματος, μαθητές σχολείων, σύλλογοι και εκπρόσωποι φορέων.
Στη συνέχεια θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου Ωρωπού θα ανακρούσει τον Εθνικό Ύμνο.
Πού και τι ώρα θα γίνει η παρέλαση στα Νέα Παλάτια
Η μαθητική παρέλαση αποτελεί το κεντρικό γεγονός του εορτασμού και θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 το μεσημέρι.
Η συγκέντρωση των σχολείων έχει οριστεί για τις 11:30 στην οδό Προποντίδος, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προετοιμασία των συμμετεχόντων.
Η παρέλαση θα διεξαχθεί στην παραλιακή οδό Προποντίδος – Γ. Δροσίνη, με σημείο εκκίνησης τη συμβολή των οδών Γ. Γεννηματά και Προποντίδος.
Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν μαθητές των σχολείων και εκπρόσωποι συλλόγων, ενώ κατά τη διάρκειά της θα γίνεται η εκφώνηση των σχολικών μονάδων, των συλλόγων και των φορέων που παρελαύνουν, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα.
Όλες οι ώρες των εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου
Για τη διευκόλυνση των κατοίκων, το πρόγραμμα της Τετάρτης 28 Οκτωβρίου 2026 έχει ως εξής:
- 09:00: Πανηγυρική κωδωνοκρουσία σε όλους τους ιερούς ναούς του Δήμου Ωρωπού.
- 10:00: Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα.
- 11:00: Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων, στην Πλατεία Ηρώων στα Νέα Παλάτια.
- Μετά τη δέηση: Πανηγυρικός της ημέρας από τη Σταματίνα Πολίτη, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
- 11:30: Συγκέντρωση των σχολείων στην οδό Προποντίδος.
- 12:00: Έναρξη μαθητικής παρέλασης στην παραλιακή οδό Προποντίδος – Γ. Δροσίνη, με αφετηρία τη συμβολή Γ. Γεννηματά και Προποντίδος.
Το μήνυμα του Δήμου Ωρωπού για την εθνική επέτειο
Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής για την αντίσταση της Ελλάδας στο ιταλικό τελεσίγραφο του 1940 και τους αγώνες που ακολούθησαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Φέτος συμπληρώνονται 86 χρόνια από την ιστορική 28η Οκτωβρίου 1940, με τις επετειακές εκδηλώσεις να δίνουν την ευκαιρία στις νεότερες γενιές να συμμετάσχουν ενεργά στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
Ο Δήμος Ωρωπού καλεί τους πολίτες να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, να τιμήσουν τους πεσόντες και να συμμετάσχουν στον κοινό εορτασμό της εθνικής επετείου.


