ΑρχικήΠολιτικήΠαπαστεργίου από την Καλαμπάκα: «Η πραγματική είδηση είναι η απάντηση στην παραπληροφόρηση»

Παπαστεργίου από την Καλαμπάκα: «Η πραγματική είδηση είναι η απάντηση στην παραπληροφόρηση»

Ακολουθήστε στην Google το Ifn.gr και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τους Δήμους της Αττικής, την Ελλάδα και τον κόσμοΠροσθέστε το Ifn.gr στη Google (ανοίγει σε νέα καρτέλα)

 Στο επίκεντρο η δημοσιογραφία, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η προστασία των νέων

Τον καθοριστικό ρόλο της αξιόπιστης ενημέρωσης σε μια εποχή που η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταβάλλει ριζικά τον τρόπο παραγωγής και διάδοσης των ειδήσεων ανέδειξε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά την παρουσία του στο 56ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου (ΕΣΕΤ), στην Καλαμπάκα.

Ο υπουργός, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στη διοργάνωση, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της ενημέρωσης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διασταύρωση των πληροφοριών, στην αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων και στη σημασία της δημοσιογραφίας για τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Παράλληλα, στάθηκε στον ρόλο των δημοσιογράφων της Περιφέρειας, οι οποίοι αναδεικνύουν καθημερινά τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και συμβάλλουν στην ενημέρωση των πολιτών για ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή τους.

Η μάχη με τις ψευδείς ειδήσεις

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δημήτρης Παπαστεργίου στην ταχύτητα με την οποία διαδίδεται πλέον η παραπληροφόρηση, επισημαίνοντας ότι οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις για την αξιοπιστία του ενημερωτικού περιεχομένου.

«Εσείς είστε αυτοί που προβάλλετε τα προβλήματα και που καθημερινά δίνετε μάχη για την πραγματική είδηση, απέναντι στην ψεύτικη και κατασκευασμένη πληροφορία. Η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα και οφείλει να κρατά πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πολίτη και τον αναγνώστη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η παρουσία των επαγγελματιών δημοσιογράφων παραμένει απαραίτητη, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον όπου το παραποιημένο περιεχόμενο μπορεί να διακινηθεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο και να φτάσει σε μεγάλο αριθμό πολιτών.

Οι κίνδυνοι της Τεχνητής Νοημοσύνης

Σημαντικό μέρος της τοποθέτησής του αφορούσε την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις επιπτώσεις της στον χώρο των μέσων ενημέρωσης.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου προειδοποίησε για τη δυνατότητα επηρεασμού της κοινής γνώμης μέσω της τεχνολογίας, σημειώνοντας ότι «πίσω από ένα πληκτρολόγιο, πλέον μπορεί κάποιος να επηρεάσει ολόκληρες δημοκρατίες».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναγνώρισης του περιεχομένου που δημιουργείται με εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και στη σημασία εφαρμογής του ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη, γνωστού ως AI Act.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι δημοσιογράφοι και οι εκδότες καλούνται να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, χωρίς να εγκαταλείπουν τις βασικές αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της επαγγελματικής αξιοπιστίας.

Social media και προστασία των παιδιών

Ξεχωριστή θέση στην παρέμβαση του υπουργού είχε η σχέση των νέων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ανάγκη ενίσχυσης της επαφής τους με τον γραπτό λόγο.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην αξία της ανάγνωσης εφημερίδων και περιοδικών, μοιραζόμενος μια προσωπική εμπειρία από τα μαθητικά του χρόνια, όταν η συστηματική ενημέρωση μέσω του Τύπου τον είχε βοηθήσει στην προετοιμασία του για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Με αφορμή τη συζήτηση για την επιρροή των ψηφιακών πλατφορμών στους ανηλίκους, παρουσίασε την ελληνική πρωτοβουλία για την προστασία των παιδιών κάτω των 15 ετών από τους κινδύνους των social media.

Ο υπερυπολογιστής «ΔΑΙΔΑΛΟΣ»

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στις ψηφιακές υποδομές που αναπτύσσονται στην Ελλάδα, με τον υπουργό να αναφέρεται στον εθνικό υπερυπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟ», στο Λαύριο.

Όπως εξήγησε, η δημιουργία ισχυρών υπολογιστικών υποδομών μπορεί να ενισχύσει την επιστημονική έρευνα και να υποστηρίξει την ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης στη χώρα.

Η συγκεκριμένη υποδομή εντάσσεται στις προσπάθειες ενίσχυσης των τεχνολογικών δυνατοτήτων της Ελλάδας, με εφαρμογές που μπορούν να αξιοποιηθούν από την ερευνητική και επιστημονική κοινότητα.

Τιμητική διάκριση στον υπουργό

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον Δημήτρη Παπαστεργίου, ως αναγνώριση της στήριξης του υπουργείου στη διοργάνωση.

Το 56ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης και Τουρισμού, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Συνδιοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και το Επιμελητήριο Τρικάλων.

Η διοργάνωση αποτέλεσε χώρο συζήτησης για το μέλλον της δημοσιογραφίας, τις τεχνολογικές αλλαγές και τη σημασία της αξιόπιστης ενημέρωσης, ιδιαίτερα για τις τοπικές κοινωνίες.

Ακολουθήστε στην Google το Ifn.gr και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τους Δήμους της Αττικής, την Ελλάδα και τον κόσμοΠροσθέστε το Ifn.gr στη Google (ανοίγει σε νέα καρτέλα)
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments