Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΥπ. Υγείας: Εκστρατεία ενημέρωσης της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας

Υπ. Υγείας: Εκστρατεία ενημέρωσης της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας

Η καμπάνια της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, με τίτλο “Για τα παιδιά, γινόμαστε ασπίδα”, παρουσιάζει τις επιπτώσεις της μη ισορροπημένης διατροφής και της έλλειψης άσκησης στην υγεία των παιδιών μέσα από απλές καθημερινές δραστηριότητες τους. Το βίντεο της καμπάνιας αναδεικνύει τη σημασία της σωστής διατροφής και την ανάγκη για συστηματική άσκηση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο της παιδικής παχυσαρκίας σε περίπτωση που αυτά τα δύο στοιχεία λείπουν.

Με την εκστρατεία ενημέρωσης της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας για τα έτη 2024-2026, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την UNICEF, έχει δεσμευτεί να συμβάλει στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας έως το 2025. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της προώθησης υγιεινών προτύπων ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση. Επιπλέον, η εκστρατεία περιλαμβάνει εθνικούς στόχους για την εκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνική προστασία, τη δικαιοσύνη και την απασχόληση των νέων.

Η Εθνική Δράση για την αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας είναι το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που υλοποιείται στην Ελλάδα και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 0-17 ετών. Παρέχει πολύτιμη βοήθεια σε αυτά και τις οικογένειές τους σε όλα τα επίπεδα, όπως δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγους, παρακολούθηση από γιατρούς, συμβουλές προς εκπαιδευτικούς και δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες..

Η Δράση πραγματοποιείται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη UNICEF και με την συμμετοχή ακαδημαϊκών, δασκάλων και καθηγητών, διάσημων μαγείρων, γονέων και παιδιών, αθλητικών σωματείων και τοπικών φορέων και κοινοτήτων, με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. και την Ευρωπαϊκή Ένωση, Next GenerationEU.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, δήλωσε:

«Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας της εποχής μας, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των παιδιών μας. Τα στοιχεία που καταγράφονται είναι ανησυχητικά καθώς, η Ελλάδα παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό (37,5%) υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων (2-14 ετών) στην Ευρώπη, με τα περισσότερα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά να είναι στις ηλικίες 5 έως 7 ετών (43%).

Σε συνεργασία με τη UNICEF, έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την πρόληψη και καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Γινόμαστε ασπίδα για τα παιδιά μας, παρέχοντας σε αυτά και τις οικογένειες τους τα εργαλεία που χρειάζονται για να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Στόχος μας είναι όχι απλώς ο έγκαιρος εντοπισμός της παιδικής παχυσαρκίας αλλά η πρόληψη των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε αυτήν. Το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται πιλοτικά σε 60 σχολεία της χώρας και από το νέο σχολικό έτος θα εφαρμοστεί καθολικά, σε εθνικό επίπεδο, ενώ το φθινόπωρο ξεκινά και αντίστοιχο πρόγραμμα για τους ενήλικες που περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγους ακόμα και εξ αποστάσεως».

Ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF) στην Ελλάδα, Δρ. Γασάν Χαλίλ, δήλωσε:

«Η παγκόσμια ανταπόκριση και εξειδίκευση της UNICEF στον τομέα της παιδικής διατροφής, προσμετρά 75 και πλέον χρόνια. Η παιδική παχυσαρκία, βασικός παράγοντας κινδύνου για δεκάδες ασθένειες στην παιδική και ενήλικη ζωή ενός ανθρώπου, έχει εξελιχθεί πλέον σε μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας σε πληθώρα κρατών ανά την υφήλιο. Είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε το έργο του Υπουργείου Υγείας και του ελληνικού κράτους, μαζί με τους εταίρους υλοποίησης του προγράμματος, για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παιδικής παχυσαρκίας μέσω σειράς στοχευμένων παρεμβάσεων σε όλη τη χώρα, που προσβλέπουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Στόχος μας, κάθε παιδί να μπορεί να απολαμβάνει μια υγιή παιδική ηλικία και να του δοθούν ισάξιες ευκαιρίες για να “χτίσει” ένα υγιές μέλλον».

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments