Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΕνίσχυση της Ενεργειακής Συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας: Προοπτικές και Σχέδια για ΑΠΕ και...

Ενίσχυση της Ενεργειακής Συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας: Προοπτικές και Σχέδια για ΑΠΕ και Υδρογόνο

Στη διάρκεια της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Ριάντ, επισημάνθηκε η στρατηγική σημασία των ενεργειακών διασυνδέσεων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Η πρώτη συνεδρίαση της κοινής Επιτροπής Ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ, δίνοντας έμφαση στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των στρατηγικών διασυνδέσεων. Οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι η ενέργεια αποτελεί βασικό παράγοντα για την εμβάθυνση της στρατηγικής τους συνεργασίας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το ενδιαφέρον του σαουδαραβικού βασιλείου για την ηλεκτρική σύνδεση Αθήνας – Ριάντ, καθώς και τα φιλόδοξα σχέδια για εξαγωγές καθαρού υδρογόνου προς την Ελλάδα και στη συνέχεια προς τη Βόρεια Ευρώπη.

Το πιο ώριμο από τα έργα, η διασύνδεση «Saudi Greek Interconnection», είναι ένα έργο μήκους άνω των 2.000 χλμ και αφορά τη συνεργασία μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της σαουδαραβικής National Grid. Οι μελέτες σκοπιμότητας για το έργο αυτό αναμένονται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Αύγουστο του 2025.

Επιπλέον, αναπτύσσεται ένα δεύτερο σχέδιο για την εξαγωγή πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη, το οποίο αναμένεται να προέλθει από τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής υδρογόνου στον κόσμο, η οποία θα ξεκινήσει παραγωγή στα τέλη του 2026.

Οι δύο αυτές πρωτοβουλίες συζητήθηκαν πρόσφατα μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη, και του Σαουδάραβα ομολόγου του, Abdulaziz bin Salman bin Abdulaziz, μέσω τηλεδιάσκεψης ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Σαουδική Αραβία.

Στο Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, που συνεδρίασαν υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πρίγκιπα Διάδοχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, εξετάστηκαν οι στρατηγικές δυνατότητες συνεργασίας και η θεσμοθέτηση διμερών σχέσεων σε ανώτατο επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης των δύο ηγετών, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεση της Ελλάδας να ενισχύσει τις πρωτοβουλίες της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής και ψηφιακής συνδεσιμότητας, ώστε να γίνει κόμβος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως πύλη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη και ότι η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας στον οικονομικό διάδρομο IMEC προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας για τις δύο χώρες.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments