Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΗμερίδα της ΠΕΔΑ και της Περιφέρειας Αττικής για τα προβλήματα και τις...

Ημερίδα της ΠΕΔΑ και της Περιφέρειας Αττικής για τα προβλήματα και τις δυνατότητες ανάπτυξης της Ανατολικής Αττικής

filippou.hmerida.pedaΙδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα προέκυψαν από την ημερίδα – συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και η Περιφέρεια Αττικής την Παρασκευή 5 Ιουνίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Μαρκοπούλου με θέμα «Η ανάπτυξη και τα προβλήματα των Δήμων της Ανατολικής Αττικής».
Στην ημερίδα συμμετείχαν ως ομιλητές ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ευάγγελος Καπετάνιος, ο πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔΑ Ηρακλής Γκότσης και Γιώργος Ιωακειμίδης αντίστοιχα, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, καθώς και οι Δήμαρχοι Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης
Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, Μαραθώνα Ηλίας Ψηνάκης, Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης, Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος, Ραφήνας – Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης και Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης.
Στη σύντομη τοποθέτησή του στην έναρξη της ημερίδας ο Γ.Γ. του ΥΠΕΣ κ. Καπετάνιος, ο οποίος εκπροσώπησε τον υπουργό Νίκο Βούτση, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων (στερεών και υγρών), εστιάζοντας κυρίως στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 12 Ιουνίου και οριοθετεί μία συμβατή στρατηγική με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο τα κατά κεφαλή παραγόμενα απόβλητα να έχουν μειωθεί δραστικά έως το 2020.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος αφού αρχικά έκανε μια συνοπτική παρουσίαση της Ανατολικής Αττικής με βάση τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά της περιοχής, τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματά της, επισημαίνοντας τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να αναδειχθούν, να την καταστήσουν επίκεντρο ενδιαφέροντος και να τονώσουν την τοπική της οικονομία, επεκτάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανατολική Αττική, τα οποία πρέπει άμεσα να επιλυθούν για να μπορέσει η περιοχή να έχει την ανάπτυξη που της αξίζει.
Στην αναφορά του στα προβλήματα αυτά, στάθηκε ιδιαίτερα στο μείζον θέμα της διαχείρισης των απορρριμμάτων που έχει ταλανίσει τα τελευταία 30 χρόνια την Αττική και που μέχρι σήμερα ο τρόπος διαχείρισης προέβλεπε τη μεταφορά σύμμεικτων αποβλήτων στη Φυλή και τη δημιουργία φαραωνικών εγκαταστάσεων σε τέσσερα ακόμα σημεία της Αττικής, γεγονός που αντίκειται στις Ευρωπαϊκές οδηγίες και τη σχετική νομοθεσία (Ν. 4042/2012), σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2020 θα πρέπει να έχει μειωθεί η παραγωγή των απορριμμάτων στο 50% των σημερινών ποσοτήτων με δράσεις που θα γίνουν από τους ίδιους τους δήμους στη λογική της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης – κομποστοποίησης και κάθε άλλου είδους ανάκτησης με έμφαση στη διαλογή στην πηγή και την κατ’ επέκταση μείωση των ποσοτήτων που θα οδηγούνται για ταφή. Στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής στρατηγικής και του υπό κατάρτιση Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων, έχει ζητηθεί από τους δήμους να προχωρήσουν στη σύνταξη Τοπικών Σχεδίων Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων και να τα καταθέσουν έως το τέλος Ιουνίου προκειμένου πάνω σε αυτά τα σχέδια να βασιστεί ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός που θα είναι έτοιμος τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.
Επιπλέον, μίλησε και για άλλους δύο τομείς που χρειάζεται να γίνουν μεγάλα έργα υποδομής, απολύτως απαραίτητα για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής ώστε να πάψουν να ταλαιπωρούνται οι πολίτες της και να βελτιωθεί σημαντικά η καθημερινότητά τους. Οι τομείς αυτοί είναι η αποχέτευση ακαθάρτων και η αντιπλημμυρική προστασία. Για την μεν αποχέτευση ακαθάρτων, ο κ. Φιλίππου έκανε ξεχωριστή αναφορά στην κατάσταση κάθε δήμου της περιοχής, αναφέροντας ότι η Ανατολική Αττική σχεδόν στο σύνολό της αποχετεύεται με δικές της μονάδες βιολογικού καθαρισμού και επισήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με την αποχέτευση των δήμων Παλλήνης, Σαρωνικού, Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος, για τα οποία αναζητούνται οι βέλτιστες δυνατές λύσεις σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές. Αντίστοιχα, ο κ. Φιλίππου μίλησε και για την πρόοδο που έχει γίνει στον τομέα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ανατολικής Αττικής αναφέροντας τα αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο.
Ακολούθησε η παρουσίαση κάποιων ακόμα βασικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους κατοίκους των δήμων της Ανατολικής Αττικής, όπως είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός και τα οικιστικά θέματα (σχέδια πόλης, χρήσεις γης, αυθαίρετη δόμηση) που παραμένουν για χρόνια άλυτα και κρατούν σε καθεστώς ομηρίας τους κατοίκους της περιοχής, το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών, το συγκοινωνιακό πρόβλημα λόγω της ανεπάρκειας των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και η αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης (φτώχεια, ανεργία, κοινωνικός αποκλεισμός), αποτέλεσμα της πολιτικής της λιτότητας των τελευταίων ετών. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες από την Περιφέρεια Αττικής μέσω κοινωνικών προγραμμάτων (Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας και Βασικής Υλικής Συνδρομής σε απόρους, πρωτοβουλίες για ενίσχυση και ανακούφιση των απόρων της Αττικής, κοινωνικές συμπράξεις για τη διενέργεια δράσεων μείωσης της φτώχειας, σίτιση σε αστέγους κ.α.).
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φιλίππου τόνισε ότι η Ανατολική Αττική έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης αν αξιοποιηθούν τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας παραγωγής (γεωργία, αμπελουργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία) και ο τουρισμός κάθε είδους (επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, εκκλησίες και μοναστήρια, δάση και δρυμούς, παραλίες, υγρότοπους – υδροβιότοπους, οινοποιεία κ.α).
Αμέσως μετά μίλησε ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ Ηρακλής Γκότσης, ο οποίος έκανε με τη σειρά του μια σύντομη καταγραφή των προβλημάτων της Ανατολικής Αττικής, των ενεργειών που προτείνονται για την επίλυσή τους αλλά και των χρηματοδοτικών εργαλείων – μέσων που μπορούν να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις όλων των παραβρισκόμενων δημάρχων της Ανατολικής Αττικής, οι οποίοι επισήμαναν πέρα από τα ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος που ταλαιπωρούν τους δήμους (διαχείριση απορριμμάτων, αποχέτευση, αντιπλημμυρικά κλπ) που ήδη αναφέρθηκαν, κάποια επιμέρους θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης προκειμένου να ανακουφιστούν οι πόλεις τους και να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Ανάμεσα σε αυτά τα ζητήματα είναι η πλημμελής λειτουργία των Κέντρων Υγείας στους δήμους της περιοχής, η επιβάρυνση των πόλεων που διαθέτουν λιμάνι στα διοικητικά τους όρια (Λαύριο, Ραφήνα), το θέμα της διαχείρισης των παραλιών κ.α.
Η Περιφέρεια Αττικής διαμέσου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής και του Αντιπεριφερειάρχη Πέτρου Φιλίππου θα βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τους δήμους της Ανατολικής Αττικής προκειμένου από κοινού να αναζητούν τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους προς όφελος των πολιτών, αλλά και να εξετάζουν και να αξιοποιούν τις δυνατότητες ανάπτυξης που διαθέτει η περιοχή.
Την ημερίδα παρακολούθησαν επίσης ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής Γιώργος Μαυρωτάς, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Ανατολικής Αττικής Ιωάννα Τσούπρα και Πάρης Ευαγγελίου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες από όλους τους δήμους της περιοχής, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments