Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΒ. Κικίλιας: Ο κρατικός μηχανισμός αντιμετώπισε σε ακραίες καιρικές συνθήκες 667 πυρκαγιές

Β. Κικίλιας: Ο κρατικός μηχανισμός αντιμετώπισε σε ακραίες καιρικές συνθήκες 667 πυρκαγιές

Έναν πρώτο απολογισμό των δασικών πυρκαγιών του τελευταίου διαστήματος έκανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, τονίζοντας ότι τις ημέρες αυτές εκδηλώθηκαν 667 πυρκαγιές, δηλαδή πάνω από 60 πυρκαγιές την ημέρα σχεδόν σε όλη τη χώρα.

«Δεν είμαστε εδώ για να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση αλλά για να παραθέσουμε τα δεδομένα και τα πραγματικά γεγονότα, ακριβώς όπως έχουν συμβεί. Τις ημέρες αυτές εκδηλώθηκαν 667 πυρκαγιές, δηλαδή πάνω από 60 πυρκαγιές την ημέρα, σχεδόν σε όλη τη χώρα», υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις δασικές πυρκαγιές και προσέθεσε ότι «μετά από 15 μέρες ακραίων κλιματικών φαινομένων, συνεχούς καύσωνα, έντονης ξηρασίας, ισχυρών ανέμων κι ενός δεκαημέρου με πάνω από 600 πυρκαγιές στη χώρα, εκ των οποίων 10 σε μεγάλης έκτασης μέτωπα, σήμερα είναι η πρώτη μέρα που στον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς δεν βρισκόμαστε στο κόκκινο, σε κατάσταση συναγερμού, αλλά στο πορτοκαλί, δηλαδή σε πολύ αυξημένη ετοιμότητα».

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν μιλάμε για μία νέα εικόνα που δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ο κ. Κικίλιας είπε ότι χρειάζεται να υπάρξει μια νέα κουλτούρα στη χώρα που θα προσαρμόζεται στις συνθήκες τις κλιματολογικές, ενώ αναφέρθηκε και σε έργα υποδομής αλλά και σε εκπαίδευση μαθητών, φοιτητών, τοπικής αυτοδιοίκησης, αξιωματικών του ΠΣ σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα.

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι για ακόμη μία χρονιά η συντριπτική πλειονότητα των πυρκαγιών «προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι, ήταν εμπρησμοί είτε από εγκληματική αμέλεια, είτε από πρόθεση» και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες και ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιών στην ίδια περιοχή σε κοντινές αποστάσεις.

Σε ερώτηση αν στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο υπήρχε νέα εστία ή ήταν επέκταση μετώπου ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς επισήμανε ότι το έργο της προανάκρισης είναι σε εξέλιξη και παρέθεσε στοιχεία για τις 9 ενάρξεις πυρκαγιών στη Μαγνησία από τις 11:30 έως τις 16:00. Ειδικότερα όπως είπε στην Αργαλαστή εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στις 11:33 και στις 12:52, στον Αλμυρό Βόλου στις 13:54, 14:05, 16:06, στη ΒΙΠΕ Βόλου 12:36, 13:35, στο Βόλο- Νέα Αγχίαλο, 14:21 και 14:36.

Ερωτηθείς για την πυρκαγιά στη Ρόδο ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι το δόγμα της ιεράρχησης έχει πάνω απ’ όλα την αξία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Από την πλευρά του ο αρχηγός του ΠΣ, σημείωσε ότι η πυρκαγιά σήμερα είναι σε ύφεση και τόνισε ότι αυτό που τους δημιούργησε πρόβλημα στη Ρόδο ήταν το ανάγλυφο, οι συχνές εναλλαγές ανέμου και οι συχνές κηλιδώσεις

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων αν επαρκούν τα μέτρα πρόληψης και τι πρέπει να αλλάξει επιχειρησιακά ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αμεσότητα και αποτελεσματικότητα ο κ. Κικίλιας είπε ότι πρέπει να γίνει αποτίμηση της κατάστασης στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου.

«Θα δούμε στο τέλος της περιόδου τι παραπάνω πρέπει να κάνουμε, ποια λάθη έγιναν τι πρέπει να αναβαθμιστεί, να ενισχυθεί, για να παρουσιαστούμε ακόμη καλύτεροι την επόμενη αντιπυρική περίοδο» ανέφερε και προσέθεσε ότι απαιτείται να προχωρήσει το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ και να αξιοποιηθούν νέα τεχνολογικά μέσα. «Υπάρχει απαίτηση από την κοινωνία η Πολιτεία να εξελίσσεται και να προστατεύει ακόμα καλύτερα», είπε. πάνω από δεκαετία.

Χρ. Ζερεφός: Η σχετική υγρασία σε πολλές περιοχές κατέβηκε κάτω από 10%, ακραίο όριο για τη διάδοση δασικών πυρκαγιών

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας, Χρήστος Ζερεφός, επισήμανε ότι «η κλιματική κρίση ήρθε το έτος 2023» και τόνισε ότι «το έτος 2023 θα το θυμόμαστε, γιατί είναι το έτος που μια ολόκληρη ζώνη υποφέρει. Ξεκινάμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, πάμε στην Ευρώπη και προχωράμε μέχρι την Κίνα».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι στη χώρα μας ο ήπιος χειμώνας οδήγησε στο να χαθεί το μισό ύψος βροχής σε όλη την Ελλάδα και προσέθεσε ότι αποτέλεσμα είναι η σχετική υγρασία του εδάφους να έχει µμειωθεί, ιδίως στις περιοχές που πάσχουν από λειψυδρία, όπως είναι οι ανατολικές και κυρίως νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, από τη Λακωνία, προς την Αργολίδα και πιο βόρεια στη Θεσσαλία.
«Επομένως άρχισε να ωριμάζει μια κατάσταση επικινδυνότητας για την εξάπλωση των πυρκαγιών. Η σχετική υγρασία σε πολλές περιοχές κατέβηκε κάτω από 10% το οποίο είναι το ακραίο όριο για διάδοση δασικών πυρκαγιών. Τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας είναι από τα πιο όμορφα αλλά και τα πιο ευαίσθητα στον κόσμο. Το δασικό μας οικοσύστημα το οποίο υποστηρίζει την αναγέννηση του δάσους αν καεί είναι απαραίτητο, χωρίς αυτό δεν μπορεί να αναγεννηθεί κανένα δάσος αλλά αν το προστατεύσουμε τότε υπάρχει ελπίδα να αναγεννηθεί όπως έχουν αναγεννηθεί πολλές φορές δάση στη χώρα μας και γύρω. Το θέμα της προστασίας των δασών είναι πάρα πολύ δύσκολο, διότι υπάρχει η πρόληψη και η προσαρμογή», υπογράμμισε ο κ. Ζερεφός και τόνισε ότι το κόστος, γενικά, της κλιματικής αλλαγής αν δεν κάνουμε τίποτα, στο τέλος του αιώνα θα ξεπεράσει τα 700 δισ. ευρώ.
«Μέσα σε αυτό το κόστος συμπεριλαμβάνονται και απώλειες δάσους. Εάν προσαρμοστούμε το κόστος αυτό μειώνεται στα 400 δισ. ευρώ, δηλαδή στο μισό, το οποίο είναι σημαντικό. Η προσαρμογή είναι τα μέτρα, η γνώση, η ενημέρωση, η έγκαιρη παρέμβαση, αλλά κι όλες οι υποδομές ανάλογες με αυτές που αναφέρθηκαν οι οποίες ασφαλώς δεν επαρκούν γιατί πλέον όταν έχετε να αντιμετωπίσετε 500 πυρκαγιές είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν άπειρα μέσα. Αλλά η στρατηγική σίγουρα επιδέχεται βελτίωσης», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι η κλιματική κρίση έρχεται και δημιουργεί μια πλήρη αποσταθεροποίηση του κλίματος παγκοσμίως.
«Οι δασικές πυρκαγιές που βλέπουμε σήμερα φτάνουν και μπορούν να φτάσουν το 1 χιλιόμετρο υψόμετρο. Αυτό στο παρελθόν δεν υπήρχε, πήγαιναν μέχρι τα 500 μέτρα. Η πρώτη φορά που φάνηκε ότι μπορούν να φτάσουν και να περάσουν το ένα χιλιόμετρο έγινε στην Πελοπόννησο το 2007. Και η αιτία ήταν οι φοβεροί άνεμοι 150 χιλιόμετρα την ώρα», επισήμανε ο κ. Ζερεφός.
Ι.Κ

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments