Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικά Δύο χρυσά μετάλλια κατέκτησε ο 82χρονος Παντελής Αβραμίδης από τον Κουβαρά, στο...

 Δύο χρυσά μετάλλια κατέκτησε ο 82χρονος Παντελής Αβραμίδης από τον Κουβαρά, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βετεράνων Ναυαγοσωστικής

Δυο χρυσά μετάλλια στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βετεράνων Ναυαγοσωστικής που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο στο Βέλγιο, κατέκτησε ο 82χρονος Παντελής Αβραμίδης από τον Κουβαρά κι έγινε έτσι όχι μόνο ο γηραιότερος Ευρωπαίος αθλοσώστης αλλά και ο μοναδικός Έλληνας με χρυσά μετάλλια σε παγκόσμιους και πανευρωπαϊκούς αγώνες ναυαγοσωστικής, στην ιστορία της χώρας!

Η μεγάλη αυτή επιτυχία ήρθε με τη στήριξη του γιού και συναθλητή του Δρος. Στάθη Αβραμίδη που επίσης συμμετείχε στο Πρωτάθλημα, παροτρύνοντάς τον να συμμετάσχει και να προπονηθεί, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Ο κος. Παντελής Αβραμίδης αγωνίσθηκε στο Beach Run 1km (Δρόμος 1 χλμ) όπου ήρθε 1ος και στο Beach Sprint (Δρόμος 70μ) όπου επίσης πρώτευσε, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης με τον τρόπο που χειροκροτήθηκε από τις ξένες αποστολές. Αλλά και την ώρα της απονομής, ενθουσιώδεις βρετανοί αθλοσώστες σήκωσαν τον ηλικιωμένο Έλληνα αθλητή στα χέρια προκειμένου να τον μεταφέρουν στο βάθρο. Οι θεατές και οι αθλητές ξέσπασαν σε παρατεταμένο χειροκρότημα κι εκείνος ακούμπησε συγκινημένος το χέρι το στήθος και είπε «ευχαριστώ».

«Τα δύο χρυσά μετάλλια μου δίνουν χαρά όχι για λόγους προσωπικής προβολής αλλά ως κίνητρο παρακίνησης άλλων, νεότερων και πρεσβύτερων, ώστε να ασχοληθούν με αυτό το όμορφο άθλημα τόσο στο Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος όσο και στις διεθνείς διοργανώσεις με την βοήθεια της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος. Εμείς βάλαμε το τυράκι. Τώρα ελπίζω να τσιμπήσουν τα κεφαλόπουλα!», τόνισε, μεταξύ άλλων, μετά τη βράβευσή του ο κος. Αβραμίδης.

 

Οι αγώνες διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ναυαγοσωστικής Ομοσπονδίας, με διοργανώτρια τη Βέλγικη Ναυαγοσωστική Ομοσπονδία και οι αθλοσώστες της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ), Παντελής Αβραμίδης (2 χρυσά),  Δρ. Στάθης Αβραμίδης (6ος, 7ος), Μιχάλης Γλυνάτσης (ασημένιο, χάλκινο), και η συνοδός Ειρήνη Κουτσάμπαση έφεραν τις πρώτες διακρίσεις στην ιστορία της χώρας μας.

 

Θερμά συγχαρητήρια στον 82χρονο Κουβαριώτη αθλητή αλλά και σε όλα τα μέλη της αποστολής  απεύθυναν ο χωρικός αντιδήμαρχος Κουβαρά, Κώστας Γκίκας, καθώς και ο πρόεδρος της Κοινότητας, Κώστας Στεργίου.

Αναφερόμενος στη μεγάλη νίκη του Π. Αβραμίδη, ο δήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Γκίνης δήλωσε: «Ο Παντελής Αβραμίδης αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους μας. Είναι η απόδειξη ότι η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός και ότι αυτό που παίζει ρόλο στη ζωή είναι η θέληση, η πίστη στους στόχους και στις δυνάμεις μας. Εάν ο Παντελής αγωνίζεται στα 82 του και κατακτάει πανευρωπαϊκές νίκες, τότε όλοι εμείς οφείλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του και να προσπαθήσουμε να δανειστούμε λίγη από την ψυχική του δύναμη. Ο Παντελής έχει ήδη δείξει τον δρόμο!».

 

Έναν δρόμο δύσκολο και γεμάτο εμπόδια που ωστόσο επεφύλαξε τη μαγεία μιας  εξαιρετικά σημαντικής νίκης. Όπως σημειώνεται στον ιστότοπο της ΕΑΝΕ «στο τέλος κάθε κούρσας, ο Παντελής σήκωνε τη γροθιά του ψηλά. Όχι γιατί κέρδισε και πάλι χρυσό μετάλλιο (όπως πέρυσι στο παγκόσμιο) αλλά επειδή είχε καταφέρει να είναι υγιής και παρών και σε αυτή την διεθνή διοργάνωση. Για τους ανθρώπους της ηλικίας του, η επιτυχία έχει διαφορετικούς συντελεστές αξιολόγησης γιατί οι «αντίπαλοι» διαφέρουν. Είναι ποσοτικά λιγότεροι αλλά ποιοτικά δυσκολότεροι. Αυτό το θυμόταν με τον γιο του κάθε βράδυ που πήγαιναν προπόνηση και περνούσαν έξω από τα 2 καφενεία στον Κουβαρά, που ήταν γεμάτα από συνομηλίκους του, σε αντίθεση με το γήπεδο που είχε πάντα πολύ λιγότερο κόσμο. Είχε «κερδίσει» αρκετούς «αντιπάλους» πριν καν φτάσει στην γραμμή εκκίνησης. Στους «προκριματικούς» αγώνες που έδωσε από μικρό παιδί μέχρι και τώρα στη ζωή του, είχε βγει νικητής για να μπορεί να στέκεται στην γραμμή εκκίνησης του τελικού. Ο πρώτος αντίπαλος ήταν η «Ηλικία», αφού ήταν ο γηραιότερος αθλοσώστης της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ο δεύτερος ήταν ο «Καρκίνος», που πέρασε και του άφησε την μόνιμη απώλεια αίσθησης των άκρων από τις χημειοθεραπείες. Πως καταφέρνει και τρέχει χωρίς να νιώθει τα πόδια του; Ο τρίτος ήταν η «Φτώχεια», αφού σε όλη του τη ζωή προσπαθούσε να επιβιώσει κάνοντας περίπου 42 διαφορετικά επαγγέλματα.

 

 

Περισσότερα: Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος – Greek Lifesaving Sports Association: Θριάμβευσαν οι Έλληνες διεθνείς της ΕΑΝΕ με 4 μετάλλια στο Πανευρωπαϊκό Βετεράνων Ναυαγοσωστικής (sportlifesaving.blogspot.com)

 

 

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments