Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚ. Χατζηδάκης: Δίκαιες λύσεις για τράπεζες και ευάλωτους δανειολήπτες προβλέπει το ν/σ...

Κ. Χατζηδάκης: Δίκαιες λύσεις για τράπεζες και ευάλωτους δανειολήπτες προβλέπει το ν/σ για κόκκινα δάνεια

Με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, να κάνει λόγο για «ευρωπαϊκές, σύγχρονες και δίκαιες λύσεις για τράπεζες, δάνεια και ευάλωτους» και να κατηγορεί την Αντιπολίτευση ότι βρίσκεται σε πολιτική σύγχυση και απορρίπτει θετικές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες και με τους εισηγητές της να αντιτείνουν ότι αφήνει τους πολίτες χωρίς καμία προστασία και εκτεθειμένους στις ληστρικές απαιτήσεις τραπεζών και funds άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τίτλο «Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία ευάλωτων-Ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας, επανεισαγωγή του Προγράμματος Ηρακλής και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο αφορά σε «πολλά και διαφορετικά πεδία,τις τράπεζες, τους ‘servicers’, τα κόκκινα δάνεια, τον τρόπο που χορηγούνται τα δάνεια, να δώσει κάποιες ευρωπαϊκές δίκαιες και σύγχρονες λύσεις προστατεύοντας τους πραγματικά ευάλωτους και ενισχύοντας τον ανταγωνισμό για την παροχή δανείων.

Θέλω να ακούσω αντιπροτάσεις και να δούμε πως μπορεί περαιτέρω το νομοσχέδιο να βελτιωθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε:

«Το τραπεζικό μας σύστημα και το θέμα του ιδιωτικού χρέους χρίζουν οπωσδήποτε και σταθερά, της προσοχής μας. Οι λύσεις δεν βρίσκονται με μαγικές συνταγές ούτε με λαϊκίστικες κραυγές. Απαιτούν σοβαρότητα και σύστημα. Αυτό είναι που επιδιώκουμε, έτσι έχομε κινηθεί τα τελευταία 4,5 χρόνια συνολικά για την ελληνική οικονομία.

Και η ελληνική οικονομία, με την δική μας πολιτική έχει ανέβει αναντίρρητα ψηλότερα. Το τραπεζικό σύστημα έχει επιλύσει μια σειρά από προβλήματα του, προχωρεί μπροστά, το ιδιωτικό χρέος περιορίζεται όχι στο βαθμό που όλοι θα θέλαμε αλλά περιορίζεται με το νομοσχέδιο αυτό θα αντιμετωπιστούν μια σειρά από προβλήματα που αφορούν τόσο τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος όσο και τα κόκκινα δάνεια και κυρίως τους ευάλωτους δανειολήπτες».

«Θέτω στην αντιπολίτευση το ερώτημα αν το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα βήμα μπροστά η βήμα πίσω. Γιατί αν είναι βήμα μπροστά πρέπει να δείτε γιατί το καταψηφίζετε. Υπάρχουν και οι ονομαστικές ψηφοφορίες και εκεί θα πρέπει να απαντήσετε στον εαυτό σας και τους ψηφοφόρους σας το ερώτημα γιατί το κομματικό σας μένος σας τυφλώνει τόσο πολύ που απορρίπτετε κάθε θετική διάταξη για τους ίδιους», υπογράμμισε.

Έμφαση έδωσε ο κ. Χατζηδάκης, στη ρύθμιση για την «επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» τονίζοντας ότι «συνέβαλε αποφασιστικά στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες».

«Όραμα της αντιπολίτευσης είναι να επιστρέψουμε στο παγκόσμιο ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια; Να μη δούμε τις «ουρές» που έχουν μείνει στις τράπεζες την ώρα που έχουμε εξασφαλίσει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Και αν ο «Ηρακλής» είναι «εξάμβλωμα» όπως λέτε, εσείς τι αντιπροτείνετε;» σημείωσε.

Τόνισε ακόμα ότι «η επιβολή σειράς υποχρεώσεων διαφάνειας προς τους servicers, είναι μία ρύθμιση καλύτερη από το ισχύον καθεστώς η οποία τους ενοχλεί πολύ περισσότερο με τις σφικτές προθεσμίες που μπαίνουν για την προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες, τα υψηλά πρόστιμα μέχρι και το κλείσιμο για όσους παραβιάσουν την νομοθεσία».

Τρίτη σημαντική παρέμβαση για τον κ. Χατζηδάκη, είναι «η βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού».

«Μέχρι σήμερα το απλό «όχι» ενός υπαλλήλου μπορούσε να αποκλείσει το αποτέλεσμα του εξωδικαστικού. Είναι πρόοδος ή όχι το ότι ο εξωδικαστικός θα γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτός από το σύνολο των πιστωτών; Ενοχλείται λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την περίμετρο των ευάλωτων δανειοληπτών. Απαντώ. Η περίμετρος είναι αυτή που είχατε ορίσει εσείς. Αν έχετε θέματα με τον εαυτό σας και απορρίπτετε με τον κ. Κασσελάκη την διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα, αυτό είναι δικό σας πρόβλημα. Αν δε σας αρέσει ούτε αυτό, είμαστε εδώ για να ακούσουμε αντιπρόταση αντί για αφορισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Για τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, όταν θεσπίστηκε ακούστηκε ότι θα έρθουν τα κοράκια να πάρουν τα σπίτια των δανειοληπτών. Κανένα κοράκι δεν εμφανίστηκε γιατί προφανώς δεν ήταν τόσο ελκυστική η λύση. Εμείς προσπαθούμε να συνδυάσουμε την έκφραση ενδιαφέροντος από ιδιώτες επενδυτές με την προστασία των δανειοληπτών και λέμε ότι ο επενδυτής μπορεί να αποκτήσει το ακίνητο με έκπτωση 30 % αλλά και ο δανειολήπτης θα επωφεληθεί από αυτή την έκπτωση όταν επαναγοράσει το ακίνητο. Εσείς προτιμάτε τη σημερινή ρύθμιση; Προτιμάτε να αγοράσει ο δανειολήπτης το ακίνητο χωρίς έκπτωση; Μήπως δεν διαβάσατε επαρκώς την ρύθμιση και κατακεραυνώνετε κάτι που είναι προφανώς θετικό για τους δανειολήπτες;»

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κάλεσε την Αντιπολίτευση να απαντήσει:

-πρώτον: αν την ενοχλεί ο «Πτωχευτικός Κώδικας στον οποίο η κυβέρνηση προχωρά με παρεμβάσεις κοινής λογικής

-δεύτερον: αν θέλει να παραμείνει το σημερινό καθεστώς για τα δάνεια από μη τραπεζικούς φορείς και να μην ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, όπως γίνεται στην Ευρώπη και μετά από αδειοδότηση να δίνουν οι φορείς αυτοί στεγαστικά δάνεια και συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρηματικών δανείων.

-τρίτον: αν ενοχλείται για την επέκταση των συστημάτων άμεσων πληρωμών χωρίς τραπεζικές προμήθειες.

«Αν σας ενοχλεί και αυτό, πρέπει να εξετάσετε το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον σας. Γιατί γεννώνται ερωτήματα σε σχέση με την ανάλυση που κάνετε των πραγμάτων», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Κάθε δανειολήπτης και εγγυητής μπορεί να επωφεληθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Δίνουμε ευρωπαϊκές, δίκαιες και σύγχρονες λύσεις προστατεύοντας τους πραγματικά ευάλωτους και ενισχύοντας τον ανταγωνισμό για τη χορήγηση δανείων. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Οι λύσεις απαιτούν σοβαρότητα και σύστημα. Έτσι πορευθήκαμε τα τελευταία 4,5 χρόνια και με τη δική μας πολιτική η οικονομία έχει ανέβει ψηλότερα, το τραπεζικό σύστημα έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα, το ιδιωτικό χρέος περιορίζεται και με το νομοσχέδιο θα αντιμετωπιστούν μια σειρά από προβλήματα σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια και τους ευάλωτους δανειολήπτες. Στοιχειωδώς καλόπιστη στάση θα επέβαλε να το υπερψηφίσετε έστω επί της αρχής. Η στάση σας όμως είναι μια ακόμα επιδότηση προς τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί οι πολίτες βλέπουν από τη μια πλευρά την κυβέρνηση που προχωρά στο δρόμο της Ευρώπης και από την άλλη μια ευρισκόμενη σε πολιτική σύγχυση αντιπολίτευση που λέει όχι σε όλα».

«Σας ευχαριστούμε για τη στάση σας, κομματικά το λέω, διότι είναι μια επιδότηση προς τη ΝΔ. Είναι ακόμα μια ευκαιρία να φανεί στους έλληνες πολίτες ότι από τη μια πλευρά είναι μια κυβέρνηση που εργάζεται, που είναι και με κάποια λάθη, αλλά πάντως εργάζεται, και προχωρεί μπροστά προς το δρόμο της Ευρώπης και από την άλλη πλευρά υπάρχει μια μικρόψυχη και κυρίως σε πολιτική σύγχυση Αντιπολίτευση που λέει όχι σε όλα. Εσείς προχωρήστε με το όχι σε όλα και εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά με την προσπάθεια μας», κατέληξε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραποιεί την αλήθεια τονίζοντας ότι «προστατεύει οτιδήποτε άλλο εκτός από τους πολίτες, ευπαθείς, ευάλωτες ομάδες ή εργαζόμενους επαγγελματίες».

«Θέλω να σας θυμίσω ότι πάντα στην πολιτική, έτσι είναι αν, έτσι νομίζετε. Δεν με εκπλήσσει αυτή η παραποίηση ή η αλλοίωση του πολιτικού περιεχομένου της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, γιατί είστε εσείς αυτοί, που νομίζετε ότι η πώληση των Μετοχών των Ελληνικών Τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι επωφελής για τα Δημόσια Οικονομικά.

Είστε αυτοί, που νομίζετε ότι η ακρίβεια ελέγχεται και κάνετε το μέγιστο δυνατό, για να την αντιμετωπίσετε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννούλης και πρόσθεσε: «Είστε η Κυβέρνηση, που έχετε μια σειρά από πλάνες, οι οποίες εμφανίζονται με ένα επιχείρημα ότι είμαστε η Κυβέρνηση του 41%, αλλά είστε 100% απόλυτα σε μία πλάνη που είναι η επιβεβαίωση του, έτσι είναι αν, έτσι νομίζεις».

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε την επίθεση κατά της κυβέρνησης λέγοντας:

«Εξηγήστε μας πως ορίζεται ο ευάλωτος δανειολήπτη , μέσα από ποια διαδικασία που εισάγεται και στην οποία ορίζεται ο ευάλωτος, με εντελώς παρελκυστικούς περιοριστικούς όρους; Δεν υπάρχει πουθενά μα πουθενά, επαρκής θεσμοθέτηση με κυρώσεις ή με προβλεπόμενες διαδικασίες για την ενημέρωση του δανειολήπτη. Οι Έλληνες δανειολήπτες, είναι σε απόλυτο κενό ενημέρωσης. Είναι, στην ουσία όμηροι, είτε των servicers, είτε τον funds είτε δικηγορικών γραφείων, όπου μπορούν να εμφανίσουνε, με αυστηρό, αυταρχικό επίμονο, σχεδόν σαδιστικό τρόπο, με την ανοχή βέβαια μιας πολιτείας που, δεν προέβλεψε να προστατεύσει τα στοιχειώδη ιδιωτικά δικαιώματα των Ελλήνων Πολιτών. Είναι, λοιπόν όμηροι ενός συνεχούς εκβιασμού, μιας συνεχούς πίεσης».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Γιαννούλης ανέφερε ότι θα έχουν και οι ίδιοι ευθύνη αν υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

«Εάν προστεθεί και ο τρόπος με τον οποίο γίνονται απαιτητά τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι και μια διαρκής αναμέτρηση με την κοινωνική και πολιτική σας ευαισθησία. Δεν απαλλάσσεστε επειδή την ευθύνη της υπογραφής τη φέρνει ο Υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης συνάδελφοι της πλειοψηφίας. Έχετε, ισότιμη ευθύνη σε αυτό που παράγεται», είπε.

Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος, επεσήμανε ότι «η οικονομία χρειάζεται λύσεις με επίκεντρο τον δανειολήπτη και όχι τις τράπεζες και τα funds»

«Το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση για τα κόκκινα δάνεια η κυβέρνηση, δεν φέρνει καμία λύση. Βλέπει επιφανειακά τους αριθμούς, χωρίς να ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους» τόνισε και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα το καταψηφίσει.

Όπως είπε ο κ. Γερουλάνος, «σειρά σοβαρότατων θεμάτων που επιζητούν λύσεις, δεν αντιμετωπίζονται με το εν λόγω νομοσχέδιο, όπως είναι η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, η προστασία τής πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης» ενώ επανέφερε τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ και τις οποίες, όπως είπε η Κυβέρνηση αγνοεί.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν έφερε μόνο μια πρόταση για τα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος. Έφερε επτά: Και τον νόμο για την προστασία τής πρώτης κατοικίας του 2010 (νόμος «Κατσέλη»), εμείς τον φέραμε. Και για την προστασία τής παραγωγικής αγροτικής γης. Και για τη δυνατότητα εξαγοράς του δανείου, πριν μεταβιβαστεί. Και για τον συμψηφισμό για οφειλές προς το δημόσιο και για τις δόσεις αποπληρωμής. Και γι’ αυτούς που είχαν δανειστεί με ελβετικό φράγκο. Και για τους εγγυητές. Και για τους κανόνες δεοντολογίας των funds», είπε και συμπλήρωσε:

««Βλέπετε κάτι κοινό στις προτάσεις μας; Αφορούν ανθρώπους. Όχι τράπεζες. Αφορούν ανθρώπους που, αν νιώσουν πιο δυνατοί, θα κάνουν και τις τράπεζες πιο δυνατές. Διότι, θα μπουν στην παραγωγική διαδικασία. Αφορούν χιλιάδες νοικοκυριά που, σήμερα, είναι εκτός οικονομίας».

«Αν δεν μπορείτε να δείτε τον άνθρωπο πίσω από το δάνειο, δείτε τουλάχιστον ότι οι άνθρωποι που μπορούν να απογειώσουν την οικονομία με τη δουλειά, την κατανάλωση και τις επενδύσεις τους, είναι σήμερα με τα χέρια δεμένα. Και ότι αυτό το Νομοσχέδιο, δεν τα λύνει. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε στη σημερινή του μορφή γιατί λέει ότι λύνει το πρόβλημα, ενώ στην πραγματικότητα αγοράζει μόνο χρόνο για εσάς, τις τράπεζες και τα funds, δεν είναι το Νομοσχέδιο που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία» κατέληξε ο κ. Γερουλάνος..

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υιοθετώντας τις οδηγίες της ΕΕ, παίρνει επιπλέον μέτρα για να θωρακίσει ακόμα πιο πολύ τα συμφέροντα των τραπεζικών ομίλων και των funds» σε βάρος των χρεωμένων νοικοκυριών και του λαού συνολικότερα».

«Αυτό το νομικό πλαίσιο χειροτερεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα για τα λαϊκά στρώματα. Στόχος του είναι να νομιμοποιήσει και να διευκολύνει την αγοραπωλησία των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Θεσμοθετείτε την πώληση των κόκκινων δανείων σε funds και εταιρείες διαχείρισης, που έχουν έδρα σε διαφορετικά κράτη – μέλη, ενώ ως προς τους δανειολήπτες αρκείστε σε κάποιες τυπικές διαδικασίες ενημέρωσης αλλά μη δεσμευτικές κατευθύνσεις προς τα πιστωτικά ιδρύματα για να εξαντλούν όλα τα περιθώρια για τη ρύθμιση δανείων. Οι κατευθύνσεις αυτές δίνονται από τη σκοπιά εξασφάλισης των τραπεζών και όχι των υπερχρεωμένων λαϊκών οικογενειών, δηλαδή των ευάλωτων» υποστήριξε η κ. Μανωλάκου.

Σχολιάζοντας τις τροποποιήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ανέφερε ότι «σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της υπερχρέωσης χιλιάδων εργαζομένων που έχουν οφειλές, σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία ούτε φυσικά παρέχεται δικαστική προστασία σε χιλιάδες εργαζομένους που κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους».

Υποστήριξε ακόμα ότι «το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ», που είναι μια από τις σημαντικές διατάξεις του νομοσχεδίου, επιτρέπει στις συστημικές τράπεζες να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα τιτλοποίησης των κόκκινων δανείων, που έχουν ετοιμάσει εδώ και ένα χρόνο, ενώ θα βοηθήσει και τη μείωση των κόκκινων δανείων τους ώστε να γίνει εφικτή μεταξύ τους συγχώνευση».

«Έτσι, ετοιμάζεστε να εξοπλίζεστε για το τσουνάμι των δεκάδων χιλιάδων πλειστηριασμών και κατασχέσεων λαϊκών νοικοκυριών μέχρι το τέλος της χρονιάς και συνεχίζεται.

Συνολικά, είναι ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο, που δίνει απλόχερη στήριξη στις τράπεζες, για να εξοντωθούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Γι’ αυτό το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας το καταψηφίζει», κατέληξε η κ. Μανωλάκου.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, καταλόγισε στη κυβέρνηση «προσπάθεια ωραιοποίησης και παρουσίασης μιας κατάστασης που είναι εντελώς ψευδής».

«Ο τίτλος του νομοσχεδίου για προστασία των ευάλωτων κοινωικών ομάδων ακούγεται θετικά, αλλά στην ουσία είναι λαϊκίστικος, παραπλανητικός και χωρίς περιεχόμενο. Ακολουθεί τη λογική του απαράδεκτου νόμου 4738 του 2020 με κάποιες επιμέρους διαδικαστικές διαφοροποιήσεις. Ο τίτλος του νέου πτωχευτικού κώδικα, περί παροχής δεύτερης ευκαιρίας, προφανώς εννοεί ευκαιρίες που παρέχονται στα κοράκια ενώ προβάλλεται ως επιτυχία από την κυβέρνηση η φτωχοποίηση των ελλήνων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βιλιάρδος και πρόσθεσε:

«Θεσπίζει τώρα, με την υιοθέτηση κοινοτικών οδηγιών, μέτρα για τα κοράκια που στηρίζονται από το δημόσιο με τις εγγυήσεις του Ηρακλής. Με το νομοσχέδιο συνεχίζεται το απαράδεκτο σχέδιο Ηρακλής με ένα τρίτο τμήμα πώλησης δανείων ως δύο δις ευρώ. Δηλαδή η παροχή εγγυήσεων στις κερδοφόρες τράπεζες και στους κερδοσκόπους που αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια. Σε αυτούς εγγυάται η κυβέρνηση».

Ο κ. Βιλιάρδος επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του για διαγραφή όλων των προστίμων των αυξήσεων και τον τόκων ενώ επεσήμανε ότι «ο νέος πτωχευτικός κώδικας δημιουργεί ένα ακόμα πιο ασφυκτικό πλαίσιο προς όφελος των εισπρακτικών εταιριών και σε βάρος των δανειοληπτών».

« Η λύση θα ήταν η αγορά των δανείων από ένα κρατικό φορέα κατά το μοντέλο της Κύπρου, ή η δυνατότητα αγοράς του δανείου πριν από τα «funds σε λογιστικές αξίες», σημείωσε .

Ο ειδικός αγορητής των Σπαρτιατών, Αθανάσιος Χαλκιάς, τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, που όπως είπε, καταρρακώνει την αξιοπρέπεια των ελλήνων.

«Το νέο νομοσχέδιο αναφέρει ότι θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων. Πού είναι η αξιοπρέπεια για τον έλληνα που χάνει το σπίτι του: Που είναι η δικαιοσύνη και το κράτος που μεριμνά για την προστασία των πολιτών του; Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι απελπιστική και ίσως είναι η μόνη χώρα που οι κάτοικοι της εξαναγκάζονται να σώζουν τα τραπεζικά ιδρύματα ξανά και ξανά και στο τέλος να μένουν χωρίς ίχνος περιουσίας», υποστήριξε ο κ. Χαλκιάς.

«Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε έλληνες να μένουν στο δρόμο μετά τις ληστρικές επιδρομές των ξένων fundς, που σαν αρπακτικά περικυκλώνουν τους πιο ευάλωτους από τους συμπολίτες μας, αρπάζοντας τους κόπους ζωής τους.

Με βάσει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μόνο για το 2022 οι πλειστηριασμοί διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2021 ενώ για το 2023 οι προβλέψεις είναι ακόμα πιο δυσοίωνες», τόνισε και κατέληξε:

«Από ότι δείχνουν τα δεδομένα καμία πρώτη κατοικία δεν είναι ασφαλής. Δεν υπάρχει στο ελάχιστο κάποια πρόβλεψη για τους ευάλωτους. Μέχρι τώρα έχετε προστατεύσει τους έχοντες και έχετε εξαναγκάσει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, τους μη έχοντες. Αυτό καταφέρατε. Και με αυτό το νομοσχέδιο κάνετε μία τρύπα στο νερό. Τα funds θα εξακολουθήσουν να θησαυρίζουν και ο έλληνας να χάνει κάθε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στη χώρα του», ανέφερε ο κ. Χαλκιάς.

Κατά του νομοσχεδίου δήλωσε και ο ειδικός αγορητής από το κόμμα «Νίκη», Ανδρέας Βορύλλας τονίζοντας ότι «πίσω από όλες τις διατάξεις του βρίσκεται ένα σχέδιο εκποίησης των ακινήτων ευνοώντας μεγάλα συμφέροντα».

«Βασικός στόχος είναι τα ακίνητα φιλέτα να αγοραστούν από τα funds ή τις θυγατρικές των τραπεζών σε τιμές πολύ μικρότερες από την πραγματική αξία των ακινήτων. Το παρόν νομοσχέδιο που υιοθετεί την κοινοτική οδηγία δεν υπηρετεί σε επαρκή βαθμό την προστασία των δανειοληπτών. Πιστεύουμε ότι αντί η κυβέρνηση να επιτρέπει στις επενδυτικές εταιρίες να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν σε βάρος των δανειοληπτών, (πρέπει) να θεσπίσει διατάξεις που θα επιτρέπουν στις τράπεζες πριν την τιτλοποίηση και την πώληση των κόκκινων δανείων, να γίνεται ουσιαστική διαπραγμάτευση για τον καθορισμό νέων όρων αποπληρωμής, ή κουρέματος ή επαναγορά των δανείων από τους δανειολήπτες. Οι τιτλοποιήσεις και πωλήσεις κόκκινων δανείων θα πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο και όχι ο κανόνας για την διευθέτηση των διαφορών» κατέληξε.

«Αυτό που επιχειρείτε με το νομοσχέδιο είναι μια προσπάθεια να βάλετε ένα πλαίσιο με κανόνες στη λειτουργία είτε των εταιρειών διαχείρισης είτε των αγοραστών απαιτήσεων ώστε να επικουρήσετε τις μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων και λοιπών επενδυτών -ξένων κυρίως- νομικές σχέσεις και αιτιάσεις χωρίς στην πραγματικότητα να αγγίζετε τα ακανθώδη διαχρονικά προβλήματα των δανειοληπτών», ανέφερε από την πλευρά της η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένη Καραγεωργοπούλου.

Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση «παραγνωρίζει τις ανάγκες των ευάλωτων δανειοληπτών και δεν βάζει φραγμό και περιορισμό στις ληστρικές απαιτήσεις των τραπεζών».

«Πως φαντάζεστε ότι απονέμετε δίκαιο όταν (σ.σ.: γίνονται) πλειστηριασμοί του ενός κλικ, χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία επί της διαδικασίας, αφήνοντας τα καρτέλ τραπεζών να παραμένουν ενεργά;» είπε και συμπλήρωσε:

«Ανοίγετε την πόρτα σε περισσότερους εισπρακτικούς και όχι μόνο μηχανισμούς, που με ανάλγητο τρόπο θα επιβάλουν τους όρους τους. Τους δίνετε τέτοιες υπερεξουσίες ώστε δημιουργείτε νέα κατηγορία επικαιροποιημένων αναγνωρισμένων επιθετικών αρπακτικών καταδικάζοντας σειρά ευάλωτων οφειλετών», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, μίλησε για σωρεία θετικών διατάξεων και για δίκαιες λύσεις που στοχεύουν στην πραγματική στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών.

«Το νομοσχέδιο αυτό κάνει πράξη την δέσμευση της ΝΔ για ένα πλαίσιο κοινωνικής δικαιοσύνης για τους ευάλωτους δανειολήπτες», δήλωσε.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments