Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
Αρχική Κοινωνικά ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Ο.Α.Σ.Π) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ...

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Ο.Α.Σ.Π) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

maketaΣτις 15 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Κρωπίας εργαστήρι επιχειρησιακού σχεδιασμού σε περίπτωση σεισμού στην Αττική, που διοργάνωσε ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Ο Δήμος Κρωπίας έχει οριστεί ως έδρα του Εργαστηρίου για την ανατολική Αττική. Την έναρξη των εργασιών έκανε ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Ν. Κιούσης και ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Δήμου Κρωπίας, Θεόδωρος Γρίβας.

Οι θεματικές του εργαστηρίου εστίαζαν, στον προσδιορισμό χώρων καταφυγής, στο θεσμικό πλαίσιο οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού για σεισμό, στους ρόλους και τις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Λιμενικές αρχές, Δήμοι, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση) σε περίπτωση σεισμού, με χρονική κατανομή ενεργειών και ανάπτυξης των σεναρίων σεισμικών επιπτώσεων σε κάθε τοπική κοινωνία ( άσκηση επί χάρτου ) σε επίπεδο Δήμων καθώς και της μετασεισμικής διαχείρισης. Στην τελευταία φάση του εργαστηρίου έγινε αποτίμηση «εν θερμώ» της επιχειρησιακής άσκησης επί χάρτου, καθώς και στη συμπλήρωση ερωτηματολογίων για τη συνολική αξιολόγηση του Εργαστηρίου και της Άσκησης.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, παρουσιάστηκαν φυλλάδια και αφίσες με οδηγίες του ΟΑΣΠ στους πολίτες, σε μορφή αφισών (προληπτικά μέτρα στο σπίτι, και πρακτικές συμβουλές για πριν, κατά τη διάρκεια, μετά), και φυλλαδίων (5 βήματα πριν το σεισμό, κατά τη διάρκεια, και μετά) για την πρόληψη σε περίπτωση σεισμού: για την προφύλαξη τους όταν βρίσκονται στις οικίες τους ή σε εξωτερικούς αστικούς χώρους καθώς και μετά την εκδήλωση σεισμού.

Στο εργαστήρι συμμετείχαν, το επιστημονικό-διοικητικό προσωπικό του ΟΑΣΠ (Χ.Γκουντρομίχου, Μ.Μανουσάκη, Γ. Φλούδας), της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (Βασίλειος Μώκος, Δημήτριος Στέλλιου), επιχειρησιακοί εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής με επικεφαλής τον κ. Αναστάσιο Γιώτη Προϊστάμενο, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αν. Αττικής με επικεφαλής τον Διοικητή, Αθανάσιο Τζοίτη, οι αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας, Θοδωρής Γρίβας, Κρωπίας, Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, 3Β, , Φώτης Αβαρκιώτης Παλλήνης, Κωνσταντίνος Πρίφτης, Παιανίας, o εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος (Υποστράτηγος Π.Σ. ε.α) και υπεύθυνος πολιτικής προστασίας Δήμου Λαυρεωτικής Μιχαήλ Μαθιουδάκης, εκπρόσωποι και προϊστάμενοι πολιτικής προστασίας, δημοτικοί υπάλληλοι και εθελοντές πολιτικής προστασίας 13 Δήμων, Κρωπίας, Παιανίας, Παλλήνης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Λαυρεωτικής, Σαρωνικού, Σπάτων-Αρτέμιδας, Ραφήνας-Πικερμίου, Μαρκοπούλου, Διονύσου, Μαραθώνα, Ωρωπού, Αχαρνών, καθώς και του Δήμου Xαλανδρίου, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας (Β΄Α.Τ. Αχαρνών, Α.Τ. Παιανίας), εκπρόσωπος Ομάδα Ζήτα της Άμεσης Δράσης. Συνολικά συμμετείχαν 57 άτομα.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου έγιναν παρουσιάσεις των επιχειρησιακών σχεδίων σε περίπτωση σεισμού από ομάδες των Δήμων που παρευρέθηκαν. Παρουσιάστηκαν ενδεικτικά τα σχέδια των δήμων, Παιανίας, Κρωπίας, Λαυρεωτικής και Διονύσου.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

G-EW6DDQ6B17