Δευτέρα, 23 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήOIKONOMIAΡΑΑΕΥ: Ρεκόρ στα «φέσια» ρεύματος – Στα 3,4 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες...

ΡΑΑΕΥ: Ρεκόρ στα «φέσια» ρεύματος – Στα 3,4 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2024

Κατά 40% αυξήθηκαν οι απλήρωτοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος – Πάνω από 2,7 εκατ. παροχές σε καθυστέρηση

Σε ιστορικά υψηλά εκτινάχθηκαν το 2024 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως καταγράφεται στην ετήσια έκθεση της ΡΑΑΕΥ για τη λιανική αγορά ενέργειας. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί αυξήθηκαν κατά 40% μέσα σε έναν χρόνο, φτάνοντας τα 3,4 δισ. ευρώ, από 2,4 δισ. το 2023.

Περισσότερες από 2,7 εκατομμύρια παροχές, σε σύνολο περίπου 7,2 εκατομμυρίων, εμφανίζουν καθυστερήσεις στις πληρωμές, με τη ΡΑΑΕΥ να αποδίδει το πρόβλημα κυρίως στην ανεξέλεγκτη αλλαγή παρόχου χωρίς εξόφληση των προηγούμενων χρεών – μια τακτική που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις ως μορφή «ενεργειακού τουρισμού». Οι απώλειες από καταναλωτές που μετακινούνται αφήνοντας χρέη υπολογίζονται σε 1,6 δισ. ευρώ.

Παρότι το 2023 είχαν εξαγγελθεί μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου, δεν έχει προχωρήσει κάποιος αποτελεσματικός μηχανισμός αντιμετώπισης.

Η έκθεση της ΡΑΑΕΥ επισημαίνει ότι το βάρος αυτών των οφειλών επιβαρύνει τελικά τους συνεπείς καταναλωτές, με επιπλέον κόστος της τάξης των 6 λεπτών ανά κιλοβατώρα στους λογαριασμούς, παρότι οι πάροχοι αμφισβητούν εν μέρει τη μεθοδολογία του υπολογισμού.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών αφορά παροχές χαμηλής τάσης, που σχετίζονται με νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις (2,4 δισ. ευρώ), με πάνω από 1 δισ. να αφορά ιδιώτες και περίπου 900 εκατ. εμπορικές χρήσεις. Σε μέση τάση καταγράφονται οφειλές 600 εκατ. ευρώ και στην υψηλή τάση 350 εκατ. ευρώ.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments