Πέμπτη, 10 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήOIKONOMIAΠώς να αποφύγετε τη μείωση της σύνταξης χηρείας στο 35% – Τι...

Πώς να αποφύγετε τη μείωση της σύνταξης χηρείας στο 35% – Τι προβλέπει ο νόμος για μεταβίβαση στα τέκνα

Νομική «ομπρέλα» για χήρους και χήρες που εργάζονται ή συνταξιοδοτούνται – Πώς προστατεύεται το σύνολο του ποσού μέσω των παιδιών

Αντιμέτωποι με σημαντική μείωση στη σύνταξη χηρείας βρίσκονται όσοι χήροι και χήρες εργάζονται ή λαμβάνουν ήδη δική τους σύνταξη. Όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, σε τέτοιες περιπτώσεις το ποσοστό της σύνταξης χηρείας περιορίζεται από το 70% στο 35% της σύνταξης του θανόντος.

Ωστόσο, υπάρχει νόμιμος και απολύτως ασφαλής τρόπος για να αποφευχθεί αυτή η περικοπή: η μεταβίβαση του ποσοστού της σύνταξης στα τέκνα του εκλιπόντος, σύμφωνα με τον νόμο 5078/2023 και τη σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ.

Η «λύση» της μεταβίβασης

Με βάση τον νόμο, ο/η επιζών σύζυγος μπορεί να μεταβιβάσει το ποσοστό της σύνταξης (μέχρι και 70%) σε τέκνα που είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους, ανεξαρτήτως αν εργάζονται ή σπουδάζουν. Η μεταβίβαση αυτή ουσιαστικά διατηρεί ανέπαφο το ποσό της σύνταξης, το οποίο συνεχίζει να καταβάλλεται – αλλά όχι πλέον στον/στη χήρο/χήρα, παρά απευθείας στα τέκνα.

Αυτό σημαίνει ότι, ενώ ο επιζών σύζυγος θα είχε δει τη σύνταξή του να μειώνεται στο μισό (λόγω δικής του εργασίας ή σύνταξης), η οικογένεια συνεχίζει να λαμβάνει το πλήρες ποσό, απλώς μέσω του παιδιού.

Τι ισχύει αν είχε διακοπεί η σύνταξη του τέκνου

Αν η σύνταξη προς το τέκνο είχε διακοπεί σε προγενέστερο χρόνο (π.χ. λόγω ηλικίας ή άλλου λόγου), μπορεί να επανενεργοποιηθεί με νέα αίτηση στον e-ΕΦΚΑ, εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί το 24ο έτος και παραμένουν ενεργές οι βασικές προϋποθέσεις (π.χ. άγαμο τέκνο).

Παράδειγμα:

Περιγραφή Χωρίς μεταβίβαση Με μεταβίβαση στα τέκνα
Σύνταξη θανόντος 1.200 € 1.200 €
Κανονική χηρείας (χωρίς εργασία ή σύνταξη) 70% → 840 € 70% → 840 €
Επιζών/ούσα εργάζεται ή έχει σύνταξη; Ναι Ναι
Περικοπή λόγω εργασίας/σύνταξης Ναι → 50% → 420 € Όχι – πλήρες ποσό στα τέκνα
Ανήλικο παιδί/φοιτητής <24 ετών; Ναι Ναι
Τελικό ποσό στην οικογένεια 420 € (στον επιζώντα) 840 € (στο τέκνο)

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

  • Η μεταβίβαση γίνεται με αίτηση στον e-ΕΦΚΑ.

  • Το τέκνο πρέπει να είναι άγαμο και κάτω των 24 ετών.

  • Δεν απαιτείται να είναι φοιτητής ή να μην εργάζεται.

  • Η ρύθμιση ισχύει ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών – το ποσοστό επιμερίζεται εφόσον υπάρχουν περισσότερα.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα αποτελεί έναν κρίσιμο «μηχανισμό άμυνας» απέναντι σε μια δυσμενή διάταξη που αλλιώς θα οδηγούσε σε σημαντική απώλεια εισοδήματος για την οικογένεια του εκλιπόντος.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments